Mötesplatsen Liseberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Johansson: Att sänka skatten är en medveten strategi från högern

Göran Johansson hyllar Liseberg och sågar skattesänkningar.
Göran Johansson hyllar Liseberg och sågar skattesänkningar.

Liseberg skapades till jubileumsutställningen i ­Göteborg 1923, precis som Götaplatsen och konstmuseet. En manifestation av staden.

– I dag skulle vi aldrig ha råd att bygga något liknande, säger Göran Johansson Johansson har i stort lämnat kommunalpolitiken, men inte Liseberg. Han är ordförande och sitter i parkens styrelse sedan 30 år. Det märks att han är stolt.

– Blommorna planteras om tre gånger om året, ibland fyra, säger han mellan nickningarna till ­personalen.

Liseberg ­kunde vara en­ ­illustration till en av vår tids stora motsägelser. Det enskilda välståndet och det kollektiva ­armodet. Besökarna – och de är många – strömmar till och trivs. Men till skillnad från för 90 år ­sedan kan kommunen inte skapa en mötesplats som denna.

Själv tänker jag på tågresan till Göteborg. Fjädringen på X2000-tåget hade gått sönder, och vagnen krängde som en amerikansk biljaktsfilm från 1970-talet.

–  Samhället blir bara fattigare och fattigare, säger Johansson.

Han menar att de ständiga skatte­sänkningarna ingår i en politisk strategi från höger.

– De vet att det inte går att ­rusta ner välfärden – när det finns pengar.

I tider av kris blir situationen en annan. Då tvingas politiker till beslut som skulle ha varit otänkbara annars.

Johansson borde veta. Han ledde Göteborg under besparingsåren på 1990-talet. Då skickade finansministern  – ­Göran Persson – räkningen för krisen vidare till kommunerna.

Borgerligheten vet vad den gör. Göran Johansson kommer tillbaka till det gång på gång. Och han ger inte mycket för ­arbetarrörelsens motstånd. Det socialdemokratin har ställt upp är för lätt.

– Vi sitter på våra möten, men diskussionerna är ytliga. Man ska klappa varandra på ryggen och säga att allt är bra. Annars är man illojal.

– Det kan ­hända att det är ­likadant på andra håll, men det hjälper inte.

Johansson talar om ett klassamhälle, som blir allt hårdare.

Vad är det då som saknas, undrar jag.

–  Värderingar, ­säger Johansson. Det handlar om empati, solidaritet och tillit. Det kanske ställer större­ krav på människor, men utan dessa värderingar finns inte socialdemokratin.

Det handlar inte om slagord. Johansson betonar att han talar om folkbildning, genomtänkta politiska planer och konkreta förslag.

– Det är inget man går till en byrå och beställer.

Dessutom handlar det om möjligheter för människor att träffas. Som på stadsfesten ­Göteborgskalaset, eller på ­Liseberg.

– Jag tror att det här ett av ­våra bästa integrationsprojekt. När jag ser besökarna komma är det samma förväntan oavsett varifrån man kommer, och det är samma glädje.

– Men när man går ut och tar spårvagnen är vardagen till­baka.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.