Mötesplatsen Liseberg
Publicerad 2011-08-08
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Johansson: Att sänka skatten är en medveten strategi från högern
Liseberg skapades till jubileumsutställningen i Göteborg 1923, precis som Götaplatsen och konstmuseet. En manifestation av staden.
– I dag skulle vi aldrig ha råd att bygga något liknande, säger Göran Johansson Johansson har i stort lämnat kommunalpolitiken, men inte Liseberg. Han är ordförande och sitter i parkens styrelse sedan 30 år. Det märks att han är stolt.
– Blommorna planteras om tre gånger om året, ibland fyra, säger han mellan nickningarna till personalen.
Liseberg kunde vara en illustration till en av vår tids stora motsägelser. Det enskilda välståndet och det kollektiva armodet. Besökarna – och de är många – strömmar till och trivs. Men till skillnad från för 90 år sedan kan kommunen inte skapa en mötesplats som denna.
Själv tänker jag på tågresan till Göteborg. Fjädringen på X2000-tåget hade gått sönder, och vagnen krängde som en amerikansk biljaktsfilm från 1970-talet.
– Samhället blir bara fattigare och fattigare, säger Johansson.
Han menar att de ständiga skattesänkningarna ingår i en politisk strategi från höger.
– De vet att det inte går att rusta ner välfärden – när det finns pengar.
I tider av kris blir situationen en annan. Då tvingas politiker till beslut som skulle ha varit otänkbara annars.
Johansson borde veta. Han ledde Göteborg under besparingsåren på 1990-talet. Då skickade finansministern – Göran Persson – räkningen för krisen vidare till kommunerna.
Borgerligheten vet vad den gör. Göran Johansson kommer tillbaka till det gång på gång. Och han ger inte mycket för arbetarrörelsens motstånd. Det socialdemokratin har ställt upp är för lätt.
– Vi sitter på våra möten, men diskussionerna är ytliga. Man ska klappa varandra på ryggen och säga att allt är bra. Annars är man illojal.
– Det kan hända att det är likadant på andra håll, men det hjälper inte.
Johansson talar om ett klassamhälle, som blir allt hårdare.
Vad är det då som saknas, undrar jag.
– Värderingar, säger Johansson. Det handlar om empati, solidaritet och tillit. Det kanske ställer större krav på människor, men utan dessa värderingar finns inte socialdemokratin.
Det handlar inte om slagord. Johansson betonar att han talar om folkbildning, genomtänkta politiska planer och konkreta förslag.
– Det är inget man går till en byrå och beställer.
Dessutom handlar det om möjligheter för människor att träffas. Som på stadsfesten Göteborgskalaset, eller på Liseberg.
– Jag tror att det här ett av våra bästa integrationsprojekt. När jag ser besökarna komma är det samma förväntan oavsett varifrån man kommer, och det är samma glädje.
– Men när man går ut och tar spårvagnen är vardagen tillbaka.