S måste vårda panikångesten

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det är för lite desperation och panikkänsla.” Orden är Göran Greiders, chefredaktör för Dala-Demokraten. Beskrivningen gäller läget inom Socialdemokraterna efter Kriskommissionens rapport.

Det finns en sanning i citatet. Socialdemokraterna får inte ramla tillbaka i självgodhet. De måste i stället ömt vårda sin panik, och inse att läget fortfarande är förtvivlat.

I går höll Mona Sahlin sitt sista tal som partiordförande. Det innehöll ingen politik, men många ord på vägen till Håkan Juholt. ”I kriser går det att reagera på två sätt”, sade Sahlin. ”Antingen vänder man sig inåt. Eller så gör man tvärtom – möter förändringen, hämtar kraft i det nya.”

Upp ur terapisoffan

I Torbjörn Nilssons stora reportage i Fokus om den socialdemokratiska ordförandestriden, beskrivs ett parti som under 138 dagar gått in i den totala narcissismen, som hämningslöst och klaustrofobiskt ältar gamla oförrätter. Omvärlden finns inte. Bara distrikt, falanger, historiska konflikter.

Nu måste Socialdemokraterna upp ur terapisoffan.

Framgångsrik politik formas i skärningspunkten mellan idéer och rörelser i samtiden, mellan eviga värderingar och människors längtan och oro här och nu. Socialdemokratins bärande idéer är jämlikhet och frihet. Samtiden präglas av att Sverige i snabb takt blir ett kunskapssamhälle, globaliserat, jämställt och mångkulturellt, med en befolkning som vänder sig bort från kollektiva lösningar och blir allt mer välutbildad. Så ser den stora trenden ut.

En frusen dödsdans

Problemet är bara att Socialdemokraternas politiska diskussioner i mångt och mycket är fast i gårdagen. I en frusen dödsdans har partihöger och partivänster enats om att vinster i välfärden är det viktigaste av allt. Problemet? Att människor utanför oroar sig för helt andra saker.

Att räntorna går upp och pengarna inte räcker till. Att segregationen ökar. Att lärarna inte håller måttet. Att det är för många ungar i samma dagisgrupp. Att vardagen inte går ihop. Att mormor inte får bra vård. Att barnen inte får jobb eller egen lägenhet. Hur det ska bli med kärnkraften.

Ångest som bästa vän

Socialdemokraterna måste börja lyssna på väljarna, och inse att det är deras problem, inte de interna striderna, man har till uppgift att lösa.

I dag håller Håkan Juholt sitt installationstal. Bortsett från en presskonferens och ett glasstest är det hans första tillfälle att presentera sig för de väljare som i de två senaste valen vänt sig bort från Socialdemokraterna, eftersom politiken inte kändes tillräckligt relevant.

Att forma den politiken återstår fortfarande, och resan dit är lång. Så vårda paniken, Socialdemokrater. Den är er bästa vän.

Karin Pettersson

Publicerad: