ÅSIKT

Moderaternas tomma talarstol

LEDARE

5 juli 2002. Den politiska debatten flyttar nu till Visby. I skuggan av den 750-åriga ringmuren och med Östersjöns friska bris in mot Almedalen ska politiska partier och organisationer försöka sälja sitt budskap till öbor, semesterfolk och media.

Almedalen har under senare år devalverats som politisk tribun. Scenen för de sommartal som Olof Palme började med för 30 år sedan har tagits över av organisationer och lobbyister. Med beställda opinionsundersökningar försöker de styra debatten och de demokratiska besluten.

Persson i Almedalen i år

Göran Persson har tidigare tänkt bort Visby och valt folkparken i sörmländska Björkvik. I år är Almedalen på väg att återupprättas som politiskt idétorg. Det är valår – och att då lämna över talarstolen till politiska motståndare vågar inte ens Persson eller övriga partiledare.

Jo en, Bo Lundgren, har tackat nej. Han är missnöjd med att ha tilldelats nästa lördag som sin och moderaternas politiska dag . Den lördagen, när 200 000 presumtiva väljare trängs på ön i dessa semestertider, överlåts talarstolen till det lokala Gotlandspartiet.

Det är talande för den småskurna personprestige som förknippas med Lundgren. Passar inte galoscherna blir han mer kejserlig än vad Pehr G Gyllenhammar var.

Skapar politisk förvirring

Den här gången blir nakenheten påtaglig. Moderaterna har visserligen krympt med Bo Lundgren som ledare, men är det viktigaste borgerliga partiet. Även om Alf Svensson vill, har Bo Lundgren ändå framstått som den naturlige statsministerkandidaten.

Men hans nej till att framträda ett valår, när alla andra partiledare står i talarstolen, skapar förvirring hos en redan splittrad borgerlighet. Det reser frågan: Har Lundgren gett upp, redan innan hans första valrörelse som moderatledare startat?

Vem är statsministerkandidat?

Under förra årets Almedalsvecka samlades alla borgerliga ledare för att tona fram en bild av enhetlig styrka. Bo Lundgren, Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Alf Svensson förklarade då att de inför valet skulle lägga fram konkreta gemensamma förslag om sjukvård, arbetsmarknadspolitik och småföretagarefrågor.

Av detta har blivit en tummetott. De borgerliga har i stället pulvriserats i den gamla profilfrågan: föräldrapolitiken.

Redan förra året dominerades Almedalsveckan av en fråga: Vem är den borgerliga statsministerkandidaten? Den lär återkomma med kraft. Efter Lundgrens otaktiska reträtt framstår den jordnära Maud Olofsson som det borgerliga hoppet.

235

dagar har gått sen tre svenska medborgare utsattes för sanktioner och fick sina tillgångar frysta. Hur länge ska bannlysningen pågå?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

RJ