Ledare

Barnens sorg hängs ut i TV

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I TV4-programmet ”Inlåst” får stökiga ungdomar uppleva fängelselivet. Och filmas sen när de gråter och har ångest.
I TV4-programmet ”Inlåst” får stökiga ungdomar uppleva fängelselivet. Och filmas sen när de gråter och har ångest.

LEDARE

16 OKTOBER 2009.

För en gångs skull har barnen hamnat i medialt fokus. Barnkonventionen fyller 20 år, i kväll sänds den stora tv-galan med insamling för världens barn. Barn spelar också huvudrollen i flera andra tv-satsningar. Det är inte ofta de mest utsatta får så mycket plats på scenen.

FN:s barnkonvention reglerar vilka rättigheter som gäller för barn över hela världen. Barnens bästa ska alltid gälla, de ska inte diskrimineras, de har rätt att överleva, leva och utvecklas.

Dör i katastrofer

Vi har alltså en internationell konvention om barnens rätt att överleva och leva. Ändå dör barn av svält och undernäring. De dör i sjukdomar som hade gått att bota, som mässling eller kolera. När de stora naturkatastroferna drar fram över fattigare länder är det alltid barnen som har svårast att stå emot i orkaner och översvämningar.

Barnen blir slavarbetare, soldater, prostituerade och utnyttjas av vuxna. För dem blir barnen bara billiga accessoarer, bisaker.

Krisens stora förlorare

I veckan tog Mona Sahlin upp barnens situation i partiledardebatten när hon beskrev hur andelen barn som växer upp i fattiga familjer har ökat med 50 procent under de senaste tre åren. Sveriges barn och unga håller på att bli jobbkrisens stora förlorare.

När en förälder blir sjuk eller arbetslös är det självklart barnen som drabbas, måste flytta, byta skola eller avstå från en efterlängtad skolresa. När alliansregeringen drar ner på ersättningarna till föräldrarna tar de faktiskt pengar även från barnen.

I tv har man länge exploaterat människors sorg och elände på bästa sändningstid. ”Lyxfällan” avslöjade människors slöseri, ”Rent hus” avslöjade smutsgrisarna. Ja, nästan alla vuxna synder har väl haft sina format.

Så vad fanns det kvar att exploatera?

Jo, men barnen så klart. I höst är det barnens sorg och elände som läggs ut på bästa sändningstid. I går kväll hade ”Ett fall för Louise” premiär i SVT. Barn får berätta om sina problem och sedan löser psykologen ut problemen tillsammans med föräldrarna.

Gråter i sin cell i TV?4

Man kan stilla undra hur det kommer att kännas för de barnen att komma till skolan efter en sådan omgång?

Eller TV?4 då, som låser in stökiga ungdomar i celler. En tonåring kan inte sova, han gråter hela natten i sin cell. Vad skrivs det om honom sedan, på bloggar och Flashback?

Barn ska ha rätt att leva och överleva. I fred, kan man tillägga.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mänskliga rättigheter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter