Lundby–Wedin vill ha kunskapslyft

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Varje torsdag står Nalin Pekgul på Tensta torg. Ordföranden för det Socialdemokratiska kvinnoförbundet protesterar mot orättvisorna i vården och väntar på att Filippa Reinfeldt ska komma för att möta Tenstabornas frågor om Vårdval Stockholm.

Skulle det ösregna så är det inte något alternativ att vara under tak i inomhuscentrumet. Det har den borgerliga majoriteten sålt till

företaget Boultbee, som inte vill ha några möten där.

Så kan mötesfriheten se ut i dagens Sverige.

Den kan också se ut som på Norra Bantorget i går, när enligt arrangörerna drygt 12?000 människor demonstrerade mot Alliansens politik.

Jag försökte verkligen hitta plakat med det där upproret mot Wanja Lundby-Wedin som så många skriver om.

Ett plakat fann jag i tåget, bland alla hundratals handgjorda krav om andra frågor. ”LO fel på toppen inte på botten”, hade byggnads­arbetaren Ernst Blaser skrivit. Han var arg på rätt många, bland annat på LO-ordföranden och på sin egen ordförande Hans Tilly.

Ernst Blaser har rätt till sin åsikt. Det har också de tusentals andra som demonstrerade. ”Arbetslösheten stiger – Reinfeldt tiger”, stod det på ett plakat. ”Gör oss trygga – börja bygga”, ”A-kassa inte B-kassa”, ”Vårt val – kollektiv­avtal”, var andra handskrivna paroller.

Någon omfattande vrede mot Wanja Lundby-Wedin gick inte att spåra. Tvärtom var det ett långt tåg med mer självförtroende än på länge där i vårsolen, med protestramsorna ekande mot fasaderna på Kungsgatan.

Nalin Pekgul hade tagit med rätt många Tenstabor. Deras röster brukar inte höras så ofta i mediedebatterna.

Nu bar de plakat om rättvis vård. På Norra Bantorget lyssnade de till Wanja Lundby-

Wedins tal som var förvånansvärt starkt med tanke på de senaste månadernas AMF-tur­bulens.

LO-ordföranden angrep regeringens politik till kraftiga applåder. Hon talade om ”en nyli­beral politik som göder främlingsfrihet”, om bristen på handlingskraft under den ”ekonomiska tsunamin”, om hur bråttom det är att rädda jobben.

Kravlistan var lång, men inte så annorlunda än den socialdemokratiska motionen om vårbudgeten. Wanja Lundby-Wedin argumenterade för ett nytt kunskapslyft, för rot-avdrag även för hyreshus, och för ett nytt system där anställda kan få lön för att gå utbildningar när krisen slår mot företagens produktion.

Hon var försiktigare när det gällde skatterna. Vi fick inga exakta besked om hur mycket Wanja Lundby-Wedin vill ta tillbaka av Alliansens omfattande skattesänkningar i talet. Efter mötet sa hon däremot att socialdemokraterna måste våga höja den statliga skatten.

Det ska bli spännande att höra om LO tuffar till det budskapet längre fram, när det rödgröna samarbetet ska bli mer konkret.

Ändå var det inte den frågan eller demonstranternas plakat som märktes mest i medierna efter talet, utan buropen från en handfull

aggressiva ungdomar. Flera av dem brukar dyka upp på möten och provocera, berättar polisens insatschef Peter Matelainen. En av dem greps på Norra Bantorget efter ett våldsamt bråk tidigare under dagen, två förhördes.

Så kan hotet mot Tenstabornas mötesfrihet också se ut.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.