Ledare

Gängbråk växer till raskonflikter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

4 mars 2009. Nu finns det faktiskt skäl att vara rädd.

Så skriver den danska tidningen Berlingske Tidene och menar att det är farligt att gå ut på Köpenhamns gator. Skräcken sprider sig och man kan läsa polischefens råd om hur man bäst skyddar sig. Invånare berättar att de tänker skaffa sig skottsäkra västar och att de funderar på att beväpna sig.

Det finns fog för rädslan som tagit över i Köpenhamn.

Flera dödsoffer

De senaste dagarna har två danskar dödats i krigen mellan Hells Angels och kriminella invandrargäng. Ytterligare en person har livshotande skador, två har skottskadats. För ett par veckor sedan sköts en annan man i magen på Blågårdsplads vid Nørrebro, mitt i Köpenhamn.

Nørrebro är en central plats för sammandrabbningarna. Här trängs caféerna med de trendiga second hand-butikerna. Men Nørrebro är också centrum för invandrargängen. Sedan en tid bevakas området av unga kriminella som visiterar alla som kan misstänkas vara Hells Angels.

Situationen blev till slut så spänd att matleveranserna till ett äldreboende på Nørrebro stoppades. Personalen vågade sig inte in i området och gängkrigen hade därmed lam-slagit det vanliga civila samhället.

Egentligen handlar krigen om vem som ska ha makten över det kriminella Danmark. Det här ett land som till exempel haft en liberal syn på droghandel. Men kriget om knarkmakten håller på att få en hel annan dimension i krisens Danmark. Det håller på att utvecklas till rena raskonflikter.

Unga killar dras in

På Hells Angels hemsida skapas en förfärande stordansk självbild. Signaturen Familjefar skriver att ”Hells Angels har samma status som motståndsgrupperna under kriget”. Signaturen Mor påstår att en mc-medlem aldrig skulle ”kröka ett hår på en gammal man, inte stjäla pensionen eller hindra matvagnen från att komma fram”.

Socialarbetare berättar att de unga invandrarkillarna i sin tur dras in i vad de uppfattar som ett raskrig. Det spelar ingen roll om de normalt sköter sig och går i skolan. Nu känner de sig angripna och dras in i de kriminella gängen.

Komplicerad medling

Tidigare gängbråk har avslutats när samhället gått in och medlat. Den här gången är det inte två mc-gäng som slåss. Det är Hells Angels mot olika löst sammansatta ligor. Medlingsarbetet blir mer komplicerat, men det måste ändå komma igång.

Nyrekryteringen måste upphöra. Unga danskar måste tillbaka till skolbänken och polisen ut på gatorna. Vi som sitter på andra sidan sundet kan lära oss att jobba förebyggande. Det handlar om jobb och utbildning, om bättre bostäder så att de unga inte tvingas ut på gatan.

Det handlar om att mota de krafter som gjort främlingsfientliga Dansk Folkeparti till landets tredje största parti.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Internationell politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Internationell politik