Mejla

Eva Franchell

Stefan Löfven missade väljarnas viktigaste fråga

Kunde ha säkrat en rödgrön seger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll.

LEDARE

Det är en sen kväll i oktober 2018. Om tre kvart ska hon föda sitt andra barn. Värkarna kommer tätt när hon får höra att det inte finns en enda förlossningsplats att uppbringa.
När vattnet går sitter hon på golvet i en av Stockholms sjukhuskorridorer.
Visst, vi har hört berättelsen förut. År efter år har vi fått liknande rapporter från den svenska sjukvården och den är ständigt i samma akuta kris.
Medan vi oroar oss för de ungas psykiska hälsa får vi höra att äldre pumpas fulla med antipsykotiska läkemedel.
Vi hör om cancerpatienten i Sollefteå som aldrig fick träffa en onkolog, om äldre i Norrköping som skickades hem från sjukhuset för att dö några dagar senare.
Vi hör om personal som sliter i en allt sämre arbetsmiljö.

Stort misstag som fick S att tappa mark

När vi utvärderar valet måste vi också prata om den havererade sjukvården. Om varför Socialdemokraterna inte vågade satsa fullt ut på väljarnas viktigaste valfråga. Solidariteten med samhällets sjuka och svaga borde ju ha varit en självklar vinnarfråga i valdebatterna.
Visst pratade man om en del om välfärdsval och vårdvinster. Fullt friska föräldrar fick dessutom några extra dagar ledigt, men att inte bry sig om de sjuka var ett stort misstag. Det ser vi nu.
När förhandlingarna i Sveriges 21 regioner och landsting börjar klarna visar det sig att Socialdemokraterna har tappat mark. Tidningen Dagens Industri har kartlagt läget i sjukvårdsområdena. Före valet styrde de rödgröna partierna i 12 landsting och i ytterligare fyra styrde Socialdemokraterna med ett eller flera borgerliga partier.
Totalt kontrollerade Socialdemokraterna alltså 16 av 21 landsting.
Efter fyra år med en rödgrön regering förlorar nu Socialdemokraterna makten i flera landsting. I dagsläget verkar det bara vara Västerbotten som fortsätter med rödgrönt styre. Ytterligare något landsting kan tillkomma och Socialdemokraterna kan dessutom få till kanske fem blocköverskridande samarbeten. Sex-sju landsting alltså.
Makten har mer än halverats.

Alla har en anhörig i vården

Socialdemokraterna förlorar röda Norrbotten och inte ens i Stockholm lyckas partiet ta makten. Efter skandalerna kring Nya Karolinska är det närmast en gåta. Men kanske pratade Stockholms-sossarna för mycket om Karolinskas konsulter och för lite om förlossningsvård. Kanske kände man inte av människors oro. Alla har ju en anhörig i vården. En cancersjuk förälder, ett barn som ska föda, en syster som sliter på nattskift.
Alla kan berätta sin egen skräckhistoria om den svenska sjukvården.
Socialdemokraten och statsvetaren Daniel Wolski menar i en artikel i tidningen Arbetet att Socialdemokraternas stora misstag var att släppa sjukvården. ”Saknaden efter en sammanhängande socialdemokratisk berättelse för sjukvården, kopplad till en genomgripande reformagenda på området, var stor.”

Stark socialminister skulle ha lyft vården

Men sanningen är väl att den rödgröna regeringen inte hade mycket till sjukvårdspolitik att skryta med. Efter åtta kaotiska år med Alliansen kunde Stefan Löfven ha låtit en stark socialminister lyfta sjukvården.
Men i stället splittrade han upp Socialdepartementet i tre olika delar och lät den mest oerfarna ministern Gabriel Wikström få ansvar för folkhälsa, sjukvård och idrott.

När Gabriel Wikström efter en längre tids sjukdom valde att sluta ersattes han inte ens av en ny minister. I stället fick Annika Strandhäll ansvar för sjukförsäkringar, folkhälsa, sjukvård och idrott.
Med en sådan ordning vinner man inga val.
Men låt oss ändå tänka tanken. Vad hade hänt om Stefan Löfven ändå börjat valrörelsen med ett starkt tal om välfärd och vård? Tänk om han i stället för att hota med hårdare tag hade lovat oss en bättre förlossningsvård.

Då hade han fortfarande hållit ett trygghetstal, men sannolikt också säkrat en rödgrön valseger.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Svårt sjuka barn är inga fuskare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Gabriel Wikström

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Annika Strandhäll

Socialdepartementet

Alliansen