Eva Franchell

Lööf står ensam på Stureplan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

i blåsväder När Annie Lööf tog över som partiledare för Centern förde hon partiets politik allt mer åt höger. Redan innan drevet mot henne drog igång var krisen ett faktum, skriver Aftonbladets Eva Franchell. OBS! Bilden är ett montage.
i blåsväder När Annie Lööf tog över som partiledare för Centern förde hon partiets politik allt mer åt höger. Redan innan drevet mot henne drog igång var krisen ett faktum, skriver Aftonbladets Eva Franchell. OBS! Bilden är ett montage.

16 AUGUSTI 2012. Politik

Först ett faktum:

Kvinnliga politiker är mer utsatta än manliga.

De senaste veckornas drev mot Annie Lööf är inte olikt det som en gång jagade Mona Sahlin till avgång. Men det finns också skillnader mellan de båda kvinnorna.

Mona Sahlin var bara kronprinsessa när hon shoppade Toblerone. Hon tvingades lämna ett starkt parti där flera manliga partiledarkandidater var mer än villiga att ta över.

Annie Lööf valdes till partiledare för ett år sedan. Under hennes ledarskap har partiet fortsatt att balansera på gränsen till riksdagen. När drevet drog igång var partiet redan i kris. För Annie Lööf är det mer än den personliga karriären som står på spel.

Bönderna skulle bli business

Centern är det gamla landsbygds­partiet som i takt med urbaniseringen försökt hitta nya väljare. Nyorienteringen började när Maud Olofsson tog över 2001. Det var då hon kastade ut de sista resterna av vadmal för nu skulle bönderna bli business. Kärnkraftsmotstånd, hållbar utveckling och andra gamla Centerfrågor raskades raskt undan.

När Annie Lööf tog över fullföljde hon marschen högerut. Eftersom Moderaterna drog sig mot mitten kunde Centern inta platsen till höger och den gamla folk­rörelsen återuppstod som ett Tea Party på Stureplan.

Vill bekämpa klåfingrighet

I sommar har Per Ankersjö i Centerpartiets idéprogramgrupp angripit Moderaterna från höger. Ankersjö vill ­bekämpa statlig klåfingrighet. Han är för egoism och privat konsumtion utan några begränsningar. Det är inte konstigt att Centern ligger kvar på runt fyra procent.

Vilka väljare litar på en partiledning som förespråkar egoism?

Krisen var ett faktum

Annie Lööf har beskrivit hur hon vill tillbaka till 70-talet då partiet var starkt i både större städer och på landet.

Då var det Thorbjörn Fälldin som regerade och Per Ankersjö borde kanske läsa om den gamle mästarens installationstal:

 ”Det är fel att tala om att man skulle kunna minska den offentliga sektorns uppgifter. Vi måste öka dem, om vi skall klara jämlikhet, trygghet, utbildning, miljö­vård, regionalpolitik och näringspolitik.”

Centerpartiet var inte bara ett parti för bönder. Det var ett socialliberalt och progressivt miljöparti, det borgerliga vänsterpartiet.

Krisen var ett faktum redan innan drevet mot Annie Lööf drog igång. Nu står hon nästan ensam på Stureplan och där kan det blåsa riktigt kallt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN