Mejla

Anders Lindberg

Atomvapen till Iran – nej tack

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Världen bör inte tillåta att Iran skaffar kärnvapen. Därför måste hårdare sanktioner övervägas. Men det vore fel väg av Israel ­eller någon annan stat att ingripa militärt.

Internationella atomenergiorganet, IAEA, varnade i förrgår för att Iran förmodligen tänker tillverka kärnvapen. Det var den skarpaste rapporten hittills och den har fått stor uppmärksamhet.

Iran har den dåliga vanan att ljuga ganska friskt i sina internationella relationer vilket gör att ingen litar på deras högjudda dementier.

IAEA:s rapport var väntad och delar av innehållet verkar ha läckt i förväg. Det förekom redan före rapporten uppgifter om att Israel förbereder ett militärt angrepp mot Irans kärnvapen­program.

I går hotade Iran med att i så fall ­hämnas genom att angripa en israelisk kärn­teknisk anläggning i Negevöknen. Med sin vanliga retorik hotar Iran att ”öde­lägga” Israel.

Det internationella samfundet är splittrat. Det finns en beredskap för ­utökade sanktioner mot Iran.

I går krävde Frankrike att FN:s säkerhetsråd ska sammankallas och utrikesminister Alain Juppé varnade för ”sanktioner utan motstycke” om inte Iran samarbetar. Men Ryssland och Kina bromsar.

I sak vore det fullkomligt ansvarslöst av världen att tillåta Iran att skaffa sig kärnvapen. Landet leds av en brutal och oförutsägbar förtryckarregim. Iranska kärnvapen vore ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet.

Men skulle Israel, med eller utan ­välsignelse från USA, flygbomba mål inne i Iran kan de säkerhetspolitiska konsekvenserna bli oerhört omfattande.

Risken är i så fall stor att hela regionen dras in i ett nytt storkrig.

Därför måste de diplomatiska ­ansträngningarna fortsätta. Och säkerhetsrådet ta sitt ansvar. Det är otillfredsställande att det går så långsamt men det finns i praktiken inget annat ­alternativ.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN