Moderaterna kastar skattepengar i sjön

Ett ideologiskt motiverat - och lagvidrigt - sätt att slänga skattepengar i sjön. Ungefär så kan man beskriva den politiska affär som nu rullas upp i landets huvudstad.

Det handlar om Serafen, en vårdcentral på Kungsholmen. I december 2007 sålde det borgerligt styrda landstinget vårdcentralen till sex läkare som arbetade där. Priset: knappt 700 000 kronor, ungefär vad möblerna var värda.

Fyra år senare sålde läkarna vårdcentralen vidare och då var priset plötsligt 20 miljoner kronor. Lång näsa för skattebetalarna, alltså. Och extra problematiskt för politikerna, eftersom biträdande landstingsrådet Lars Joakim Lundquist (M) är vän med en av läkarna som fick köpa vårdcentralen.

I veckan kunde Sveriges Radio avslöja att ansvariga politiker och tjänstemän redan före försäljningen fått uppgifter om att Serafen var på väg att säljas till underpris. I en intervju i Dagens Arena berättar den tidigare biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt att de moderata landstingspolitikerna hade fått information om att marknadsvärdet på Serafen var över tio miljoner kronor.

Det struntade man i.

Serafen-affären är en illustration av den stockholmska borgerlighetens hela raison d’être. Under de sex år de styrt har de ägnat mycket möda och energi åt att sälja vårdcentraler, förskolor och hemtjänster till underpriser. Man säljer snabbt, man säljer billigt.

Kammarrätten har slagit fast att beslutet att sälja Serafen stred mot kommunallagen. Samtidigt utreder Riksenheten mot korruption om Stockholms borgerliga avknoppningar kan bryta mot lagen.

Stockholm brukar ibland kallas borgerlighetens skylfönster. I dag är det svårt att blunda för att det behövs en rejäl fönstertvätt.

Följ ämnen i artikeln