Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

Oljedirektörernas arrogans stinker

Publicerad 2012-05-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Lundin har inte på något sätt kunnat motbevisa anklagelserna om folkfördrivning och övergrepp i södra Sudan”

Slår ifrån sig Efter Aftonbladets granskning av Lundin Petroleum säljer nu Folksam alla aktier i företaget. Men det ger ingen rättvisa åt offren för Oljekriget i södra Sudan där mängder av människor har fördrivits och blivit utsatta för våld. Ian H Lundin och Lundin Petroleum avfärdar alla anklagelser om inblandning i kriget som smutskastning. (Bilden är ett montage.)

Folksam säljer sina aktier i Lundin ­Petroleum. Till stor del är det resultatet av den granskning Aftonbladet genomförde i vintras.

Uttåget ska ske ansvarsfullt och kommer att ta månader, men i alla fall. Försäkringstagarnas pengar ska inte vara ­investerade i företaget.

Det är det enda rimliga. På nästan alla sätt måste Carl Bildts gamla uppdrags­givare vara en dålig investering, i alla fall för en ägare som vill ha självkänslan och anständigheten i behåll.

Att sälja aktierna ger inte rättvisa åt Lundins offer, eller svaren på frågorna. Men det räddar något av Folksams anseende.

Våld och folkfördrivning

Lundin har inte på något sätt kunnat motbevisa anklagelserna om folkför­drivning och övergrepp i södra Sudan. Och av de framsteg Carl Bildt brukade prata om under sin tid som Lundins finns språkrör finns inte ett spår.

Tvärt om. När Aftonbladets Leo Lagercrantz, Jens Christian Brandt och ­Magnus Wennman reste till södra Sudan ­hittade de ingen utveckling, bara vittnesmål om våld och folkfördrivning i ändlöst hopplösa flyktingläger.

Internationella åklagarkammaren i Stockholm utreder sedan två år om personer inom Lundin Oil – som företaget hette då – har gjort sig skyldiga till folkrättsbrott.

Förringar sin inblandning

Lundin har inte heller velat ha någon insyn i den verksamhet Africa Oil driver i Ogaden. I stället har man förringat sin inblandning.

När Martin Schibbye och Johan Persson sökte svaren på plats dömde den ­etiopiska domstolen dem till långa fängelse­domar.

Lundin har dessutom visat en ovanlig arrogans mot svenska folket. Efter Aftonbladets granskning skrev Ian och Lukas Lundin en märklig debattartikel där de avfärdade alla uppgifter som ”smutskastning”.

Så uppför sig den som anser sig stå över varje misstanke – en pose ovanligt illa lämpad för oljebolagsdirektörer.

Som om inte allt detta vore nog har Lundin visat upp samma hållning gentemot sina ägare.

Ovanligt krav

Efter Aftonbladets granskning krävde flera stora institutionella ägare att Lundin skulle låta genomföra en oberoende undersökning av alla komprometterande uppgifter. Folksam tillhörde de ledande.

Kravet är kanske ovanligt i den värld där oljedirektörerna rör sig men det är mycket rimligt. Pensionsfonder och försäkringsbolag förvaltar våra pengar, och de måste kunna svara på hur de används.

Det bet inte på Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall.

– Om institutioner och andra aktie­ägare inte litar på ledning och styrelse ska de sälja sina aktier, sa han till Dagens Industri.

Det är precis vad Folksam gör nu.