Rika barn läka bäst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barn kan inte
välja mellan billig och dyr sjukvård. De får finna sig i vad föräldrarna kan eller vill betala

behandlas olika I dag öppnas ett privatsjukhus för barn. Det medför att barn inte längre får lika vård, och utmanar viljan att bygga en bra vård för alla barn.
behandlas olika I dag öppnas ett privatsjukhus för barn. Det medför att barn inte längre får lika vård, och utmanar viljan att bygga en bra vård för alla barn.

22 september 2008. Vi tänker oss att två nioåringar är ute och leker:

En pojke spelar fotboll.

I andra halvlek kolliderar han med en kompis, ramlar och slår i armen. Det gör ont, han gråter jättemycket och nu kommer föräldrarna rusande för att ta honom till sjukhus.

Det blir en lång och mycket smärtsam kväll på barnakuten. Pojken är inte hemma förrän vid midnatt.

En flicka cyklar på grusgången.

Hon ser inte stenbumlingen som ligger i vägen, cykeln välter och flickan slår sig ordentligt. Det gör ont, hon gråter jättemycket och där kommer föräldrarna rusande för att ta henne till sjukhus.

Barn som betalar går före i kön

Skillnaden mellan nioåringarna är att flickan har föräldrar som köpt en barnsjukförsäkring för 308 kronor i månaden. De kör direkt till den privata barnakuten där de får hjälp nästan med detsamma.

I dag öppnar Sveriges första privata barnsjukhus. Det heter Martina och på hemsidan kan vi läsa att det privata barnsjukhuset ska ”erbjuda bästa vård för barn och ungdomar genom hög medicinsk kompetens, hög tillgänglighet och kort behandlingstid”.

Flickan med stenbumlingen får alltså den bästa vården. I superlativ.

Bryter mot FN-konventionen

Barn har inget fritt vårdval. De kan inte välja mellan billig sjukvård som tar längre tid eller dyr sjukvård som går snabbt. De får finna sig i vad föräldrarna kan eller vill betala.

Barn väljer inte sina föräldrar. Däremot har vi vuxna lovat att behandla alla barn lika, det är så viktigt att vi till och med skrivit in det i FN:s barnkonvention. Enligt artikel 24 i konventionen har alla barn rätt till den bästa uppnåeliga hälsan som ett land kan ge dem.

Nu lämnar Sverige den principen och låter vissa barn få bättre vård än andra. I vissa fall kan en snabb behandling vara livsavgörande för barnen, en cancerdiagnos, en adhd-utredning som inte dröjer flera år.

Snabb och kompetent vård åt alla

Alla barn måste mötas med samma respekt, alla barn har rätt att få en snabb diagnos och ett friskt liv.

Barnsjukhuset Martina marknadsför sig som ett komplement till den vanliga vården. I själva verket utmanar de människors vilja att tillsammans bygga en bra vård för alla barn.

För när det verkligen gäller, när barnen kommer i ambulans eller när de fått den elakartade diagnosen, då finns inte Martina där längre. Det är en lättakut som hänvisar alla svåra fall till landstingens barnsjukhus. Där behöver vi alla en gemensam, snabb och kompetent vård.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN