Socialdemokratin efter Pär Nuder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 januari 2008. En gång tidigare har en socialdemokratisk talesman i ekonomiska frågor tvingats bort inför öppen ridå. När Göran Persson på partikongressen 1993 ersatte Allan Larsson som ekonomisk-politisk talesperson skedde det i en stämning av uppbrott från det gamla.

Resultatet är känt. Det har präglat den svenska socialdemokratin sedan dess.

Det är alltså ingen liten sak att Mona Sahlin nu väljer att byta ut Pär Nuder som partiets representant ekonomiska frågor.

Förändringar nödvändiga

Samarbetet mellan en partiledare och de viktigaste medarbetarna måste fungera. Det har det inte gjort, enligt Sahlins uttalande i?går. Då är personförändringar nödvändiga.

”Resultatet av en lång dialog”, var i?går Sahlins beskrivning av petningen. En överraskning, hävdade Nuder.

Saken har skötts illa, det står klart. Ändå är skiftet nödvändigt.

Förnyelsen av det socialdemokratiska partiet har inletts försiktigt. Interna arbetsgrupper formulerar politiken, partiarbetarna sysslar med rådslag. Persongalleriet i partiets ledning har i huvudsak lämnats orört. I parlamentet har socialdemokraterna ”skrivit motioner”.

Bra med nystart

Det är bra att Mona Sahlin markerar en ny start med nya namn på centrala positioner. Och även om personförändringarna inte kan stanna vid detta är rollen som ekonomisk talesman en av de viktigaste.

Utmaningarna är nämligen stora.

Svensk politik har sedan budgetsaneringen på 1990-talet kunnat berömma sig av ekonomiska framgångar. Låginflationspolitiken, stabila förhållanden på arbetsmarknaden och ordnade offentliga finanser har lagt en stabil grund för samhällsekonomin.

Den svaga punkten, hårdhänt utnyttjad av den borgerliga oppositionen i den senaste valrörelsen, har varit att många ställts utanför arbetsmarknaden.

I nästa valrörelse kommer socialdemokratin att behöva bättre svar på frågor om jobben och utslagningen. Det blir en huvuduppgift för den som ska föra partiets talan.

En annan uppgift blir att formulera svaret på frågan om hur välfärden ska finansieras. Att föra oppositionspolitik på kravet om höjda skatter kan synas otacksamt, men det kommer att bli nödvändigt om växande klyftor ska bekämpas och trygghetssystemen återupprättas.

Uppgifter saknas inte

Till detta kommer de utmaningar som en hotande internationell lågkonjunktur nu utsätter svensk ekonomi för. De senaste dagarnas växlande prognoser varslar inte bara svårigheter för finansministern, utan också för oppositionen.

Pär Nuders efterträdare, antingen det blir Thomas Östros eller någon annan, saknar med andra ord inte arbetsuppgifter.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.