Snabbspåren ger fler barn en lärare
Sverige behöver fler lärare.
Enligt Universitetskanslersämbetet måste eleverna på lärarutbildningen bli 8 000 fler – varje år. Detta för att över
huvud taget täcka det framtida behovet av lärare i skolan.
I somras larmade Skolverket om att svensk skola – från förskola till komvux via gymnasiet – kommer att behöva
heltidsanställa 70 000 lärare, förskollärare och pedagoger fram till 2019.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att svensk skola måste rekrytera ungefär 150 000 nya medarbetare under den närmaste tioårsperioden. Samtidigt har över 10 000 syriska lärare lämnat sitt hemland. Många av dem har kommit till Sverige. Minst 1 900 nyanlända lärare finns i Sverige, enligt regeringen.
Kan erbjuda praktikplatser
I går presenterade så regeringen, SKL, Almega och lärarfacken ett snabbspår in i läraryrket för nyanlända flyktingar. Så kompletteras de snabbspår för kockar, slaktare och styckare samt för ett antal legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården och andra bristyrken som redan finns.
För kommunerna och de privata arbetsgivarna betyder överenskommelsen att i ett första steg kunna erbjuda praktikplatser till cirka 180 arabisktalande lärare till höstterminen 2016.
I vår ska ytterligare 500 lärare erbjudas plats.
Ett steg på vägen
Det är förstås inga stora numerärer och ingen ska tro att snabbspåren löser hela integrationsutmaningen eller hela rekryteringsproblematiken. Men det är ett steg på vägen, och fler barn får, oavsett vilket, en lärare.
Snabbspåren är inte bara ett sätt att få in en första fot på arbetsmarknaden, det handlar om att hitta rätt jobb till rätt person. Att ta till vara på kompetenta och utbildade människors yrkeskunskaper, helt enkelt.
Och det är ingen liten sak.