Mejla

Karin Pettersson

Ylva Johansson är på rätt spår

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SÄKRARE JOBB I ett läge där arbetsgivarna skriker efter folk borde fokus i politiken vara just den som Ylva Johansson har: fler korta utbildningar till jobb som faktiskt efterfrågas.
Foto: KRISTER HANSSON
SÄKRARE JOBB I ett läge där arbetsgivarna skriker efter folk borde fokus i politiken vara just den som Ylva Johansson har: fler korta utbildningar till jobb som faktiskt efterfrågas.

13 februari 2016

Arbetsmarknad

Förra veckan presenterade Arbetsförmedlingen sin framtidsrapport. Där tecknas en ljus bild med gott om jobb inom både det privata och offentliga, industrin och tjänstesektorn. I veckan kom siffror som visar att ungdomsarbetslösheten är på sin lägsta nivå sedan 2009. Samtidigt pågår en delvis

bisarr debatt, där man lätt kan få intrycket av att allt i Sverige håller på att gå åt skogen. Därför var det befriande att läsa Ylva Johansson i Dagens Nyheter häromdagen.

– Ja, det finns anledning att vara orolig för en hel del. Men det finns ingen anledning att vara uppgiven, sa arbetsmarknadsministern.

Efterfrågan finns

Det är sant. För i diskussionen om flyktingkrisen glömmer vi ofta ett par enkla sakförhållanden. Nämligen att den svenska ekonomin i grunden är stark. Och att läget på arbetsmarknaden är ovanligt gynnsamt. Efterfrågan finns i dag inte bara på högkvalificerade jobb, utan också yrken som kräver korta utbildningar. I skuggan av sjuksköterskebristen letar arbetsgivarna nu även efter vårdbiträden och barnskötare.

Frågan är hur detta läge utnyttjas maximalt.

Fler korta utbildningar

Oppositionen lägger just nu allt sitt krut på att propagera för lägre löner. Bortsett från att många av förslagen strider mot grundprinciperna för den svenska modellen – att fack och arbetsgivare ska sätta lönerna – har de tveksam effekt. Från vänsterhåll efterlyses i stället beredskapsjobb. Det kan behövas särskilda lösningar för grupper som står extremt långt bort från arbetsmarknaden. Men i ett läge där arbets­givarna skriker efter folk borde fokus i politiken vara just det som Ylva Johansson har: fler korta utbildningar till jobb som faktiskt efterfrågas. Vad som nu måste till är inte ändrad inriktning, utan kraftigt höjd ambitionsnivå. Utbildningsinsatserna för nyanlända måste bli mer kraftfulla, snabbspåren in på arbetsmarknaden bli fler.

Kan skapa nya chanser

Kanske är det viktigaste av allt att göra något åt den havererade bostadspolitiken. Men det ligger tyvärr inte på Ylva Johanssons bord. Ofta diskuteras arbetsmarknaden som om den vore något statiskt. Men tillgången på jobb är inte given. Misslyckas vi med att utnyttja dagens goda läge får vi leva med konsekvenserna länge. Å andra sidan: Lyckas vi, kan det skapa tillväxt och nya chanser som ingen hade kunna förutse.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Karin Pettersson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN