ÅSIKT

Högern hejar på för utnyttjanden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Just nu driver svensk höger på för att få sänka lönerna. Verktygen för hur, ser ­lite olika ut beroende på om du frågar Ebba Busch Thor, Jan Björklund eller Annie Lööf.

Och Anna Kinberg Batra vill införa en ny förstajobbet-anställning för att fler n­yanlända och ungdomar ska ta sig in på arbetsmarknaden.

De företagare som vill anställa förstajobbet-personer behöver inte ha kollektivavtal och ska i praktiken kunna betala ut hur låga löner som helst.

Men så ska det förstås inte bli. Anna Kinberg Batra är en välmenande liberal och då räcker det med att hoppas att ­arbetsgivare ska bete sig schyst mot de anställda.

Det är ju bara det här med verklig­heten då.

Särskilja individer

I veckan avslöjade Handelsnytt att Stuvbutiken i Karlstad, vars ägare hyllats för sin företagsamhet, utnyttjat anställda från bland annat Ungern och Rumänien. Företaget har haft ett kollektivavtal, men östeuropéer fick jobba för lägre löner än svenska kollegor och utan anställningskontrakt.

Tidningen intervjuar Viola som städade och jobbade på Stuvbutikens lager. Hon tjänade 45 kronor i timmen, arbetade tio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Hon fick bo på lagret och hade inget ob-tillägg, ingen sjuklön och ingen semester.

”Går ni till facken får ni sparken”

När facket upptäckte hur den östeuropeiska personalen behandlades lät företaget anställa dem i ett nytt bolag – nu ­utan kollektivavtal. Sedan sa företaget upp kollektivavtalet för alla övriga 90-­talet anställda. Enligt de anställda ska arbets­givaren ha sagt att den som nu ”går till facket inte har någon framtid i före­taget”.

Händelserna i Karlstad är långt ifrån något unikt på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivare som kämpar mot avtals­enliga löner och villkor finns på restauranger, i tillverknings­industrin, i städbranschen, bland bärplockare och skogs­arbetare.

Det där vet förstås sådana som Anna Kinberg Batra. Och, om hon läser tidningarna, vet hon hur det påverkar männi­skorna som jobbar där. Deras löner, deras liv.

Ändå ska vi ha mer av det. För Anna Kinberg Batra är ju välmenande liberal.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM