Högern börjar kleta smuts på Stefan Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

AKB ser det som sin uppgift att dra runt dynghögen i svensk politik

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

22 Maj 2016

Donald Trumps mediestrategi är enkel. Han förolämpar grovt sina politiska motståndare på Twitter eller i någon intervju. Så får hans lögner och groteska påhopp valsa runt i en allt mer polariserad medievärld. Där blir de sanningar.

Sen finns inget stopp.

Trump är en rasist och kvinnoförnedrare. I dag ångrar det republikanska etablissemanget bittert att de inte satte stopp för honom medan tid fanns.

Man brukar säga att det inte går att jämföra Sverige med USA – och det är på många sätt sant. Men kombinationen av populistiska demagoger, sociala medier i självsvängning och hatisk retorik mot kvinnor och invandrare för debatten i Europa och USA allt närmre varandra.

Och faktum är att samma mekanismer som lyft Donald Trump håller på att släppas lösa i svensk politik.

Ett bra exempel såg vi i veckan som gick.

”Du uppskattar kanske en full statsminister som säger massa fel?”

Delmon Haffo, ansvarig för sociala medier på Moderaternas riksorganisation, ställde frågan på Twitter och angreppet spreds snabbt vidare i högerextrema och konservativa kretsar.

Bakgrunden var Stefan Löfvens besök hos Barack Obama i Vita huset. Stämningen var uppsluppen och Obama höll tal om vikingarnas härjningar.

– Hoppas bordsskicket blivit bättre sedan dess, sa han.

 Stefan Löfven kontrade skämtsamt:

– Vi är inte fulla än.

I Moderaternas pr är detta nu rena fylleslaget.

När landets M-toppar nu är samlade till ”Sverigemöte” i Malmö står mycket på spel. Ungdomsförbundet kräver att man välter regeringen och i praktiken öppnar för hjälp från Sverigedemokraterna för att göra Anna Kinberg Batra till statsminister.

Och i sin vilja att vinna tillbaka väljare från Jimmie Åkesson börjar Moderaterna låna ur Donald Trumps kampanjmanual.

Man kan tycka att det är ett harmlöst pojkstreck att försöka stämpla Stefan Löfven som ”full”.

Om det bara inte var satt i system.

Moderaterna har uppenbarligen avdelat en krets personer för att sprida dynga om politiska motståndare. Metoden kallas på politikspråk för ”negativ kampanj” och handlar om att smutskasta motståndarens karaktär, livsstil, utseende eller personlighet i stället för att prata om sakfrågor.

Och Moderaterna är mästare i denna konst.

Som Hanif Bali, ledamot i riksdagen och Moderaternas partistyrelse.

Han har kultstatus på SD:s hatsajter och brukar kalla folk saker som ”batikhäxan som gått multikultikurs” eller ge människor epitet som ”sinnesslö”, ”idiot”, ”butthurt” och liknande. Ordföranden i Sveriges advokatsamfund blev ”skolunge som kallar på magistern” och statsministern är ”LO-svetsarn”.

Enligt uppgift från moderata riksdagsledamöter är beteendet helt accepterat av M-ledningen och bidrog till och med till att Bali valdes in i partistyrelsen.

Anna Kinberg Batra inte bara accepterar mobbningen, hon verkar uppmuntra den.

Och Bali är ingen ensam galning. Även Moderaternas officiella kampanj ser ut så här. Nyligen producerade partiet en officiell attackfilm mot inrikesminister Anders Ygeman med punkterna ”sveket mot polisen”, ”sveket mot jägarna”, ”sveket mot terrorn”.

Innehållet är trams men avsikten är tydlig, att systematiskt kleta smuts på ledande S-politiker. Till slut fastnar något.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler beskrev metoden väl

i boken ”Reinfeldteffekten” (Karneval förlag 2013). Det handlar helt enkelt om att karaktärsmörda ledande socialdemokrater i stället för att ta den politiska debatten.

Och Moderaterna målar med bred pensel.

Göran Persson som dryg, bufflig, patron på sin sörmländska herrgård, Mona Sahlin som bedriver ”Tobleronepolitik” och Håkan Juholt som ... var allt Moderaternas dyngspridare kunnat drömma om.

Stefan Löfven i sin tur ska tydligen föraktfullt framställas som vanlig arbetare, därav uttrycket ”svetsarn” som är lånat från SD:s hatsidor.

Göran Persson kallade en gång negativa kampanjer för att ”dra runt dyng-

högen”. Det är ett ganska träffande uttryck.

Problemet, som Aron Etzler visar, är att metoden fungerar. Det är i stort sett riskfritt för Moderaterna att påstå att Stefan Löfven var full i Vita huset.

Det är visserligen lögn – men det är kul underhållning. Och ingen ställer Kinberg Batra till svars.

Smutskastning har alltid varit en del av politiken, men Donald Trump har lyft den till nya nivåer. Och på nätet är det numera svängdörrar mellan konservativ och högerextrem opinionsbildning både i USA och i Sverige.

Anna Kinberg Batra kan fortfarande stänga soptunnan. I varje fall när det kommer till hennes egen styrelse och partiets tjänstemän.

Men hon och hennes närmaste krets vill uppenbarligen inte.

Under helgens Sverigemöte anordnades ett partiinternt seminarium om hur man ska uppträda i sociala medier.

Seminariet hölls av – Hanif Bali.

Med tanke på att tonläget redan har ballat ur kan det bli en förskräcklig valrörelse om två år.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM