Mejla

Jonna Sima

Visa att Sverige är bäst när det gäller

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
Stefan Löfven talar i Almedalen i dag.

Sverige har än en gång skakats av kallblodiga gängskjutningar. Natten till onsdagen sköts två unga män i 20-årsåldern ihjäl i Vivalla, Örebro, och i tisdags sköts en 21-åring till döds och en 23-åring fick livshotande skador i Nydala, Malmö.

De senaste två veckorna har sammanlagt sju personer dödats i gängskjutningar.

Frågor kring migration och brottsbekämpning har dominerat det politiska samtalet de senaste åren. De politiska partierna har budat över varandra med satsningar på fler poliser och strängare lagar. Mycket har varit nödvändigt: Polisen behöver mer resurser om gängkriminaliteten ska elimineras, och det måste bli lättare att lagföra tungt beväpnade brottslingar.

Partiets ideologiska hjärta

Socialdemokratin brukar traditionellt sett tala om vikten av fritidsgårdar och sociala insatser – och det är inget att skratta bort utan faktiskt partiets ideologiska hjärta.

Det är lätt att ropa på hårdare tag, men det är trots allt det vardagliga gnetandet med förebyggande arbete och satsningar på en likvärdig skola och jobb med löner det går att leva på som långsiktigt kan bryta våldsvågen och erbjuda de unga männen en laglig och ljusare framtid.

Folkomröstning om välfärden

Stefan Löfven vill att valet den nionde september ska vara en folkomröstning om välfärden. Det finns en stor chans att det blir så: Vården och skolan är samhällets fundament och väljare är oroliga för att välfärden inte fungerar som de har rätt att förvänta sig.

När Socialdemokraterna lade fram sin nya migrationsplan vände de debatten, likadant borde de göra med välfärden.
De senaste månaderna har Socialdemokraterna i stället skvätt ut välfärdssatsningar som med en vattenspridare. De vallöften partiet har presenterat är ofta riktigt bra politik men så många och utspridda att de riskerar att dränka varandra.

Ödesdigert duttande

Vill man ha en omröstning om välfärden krävs det alternativ att ta ställning till, och då kan duttandet vara ödesdigert.
Stefan Löfven behöver blir ännu tydligare med att vi står inför stora utmaningar – och ett möjligt systemskifte – och att han därför kommer att öka takten för att investera i jämlikhet, bostäder, skola och insatser mot segregationen. Ett fosterbarn ska även i fortsättningen kunna bli Sveriges statsminister.
I veckan har statsministern varit på en bussturné i landet och i dag anländer han till Visby för Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det är nu 65 dagar kvar till valet och hög tid att väva ihop alla politiska utspel till en begriplig framtidsvision. Visa att Sverige är bäst när det gäller.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM