ÅSIKT

Brexitavtalet prövas mot hård verklighet

Uppgörelsen är inte det enda molnet på Europas himmel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
LEDARE

Förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur EU lyckades faktiskt nå målet. Det har inte sett alltför hoppfullt ut de senaste månaderna, men nu finns i alla fall ett förslag till ett avtal som skulle garantera ett slags ordnad frikoppling av Storbritannien från den europeiska unionen.

Det känns som ett eko från en annan tid. Ordnade samtal om svåra frågor, medvetna kalkyler över för och nackdelar med olika lösningar och ett tålmodigt - oförtröttligt slit med detaljer.

Politik som något rationellt och i grunden praktiskt.

Dags att möta verkligheten

Problemet är förstås att resultatet av diplomaternas slit nu måste släppas ut ur förhandlingsrummens kokong och möta den politiska verkligheten. Där kommer det att bli svårare.

Brittiska medier skriver redan att Theresa May redan håller på att förlora frågan på hemmaplan. Oppositionen i Labour är mest intresserade av att åstadkomma ett nyval och många av Mays egna partikamrater – inte minst den förre utrikesministern Boris Johnson – väntar bara på att få slita henne i stycken.

Inte ens om Theresa May på något sätt lyckas skaffa sig stöd är uppgörelsen i hamn.

Fler måste godkänna

Avtalet ska dessutom godkännas av minst 20 av de kvarvarande 27 EU-länder, och som vi vet är brexit knappast det enda molnet på Europas himmel just nu.

Italien vägrar skriva om den budget EU-kommissionen dömt ut som alldeles för tunn. Tyskland befinner sig i ett slags långsam regeringskris, samtidigt som Merkels dagar räknas ner, och den plågsamma processen för att hindra upplösningen av rättsstaten i Polen fortsätter.

Frågan om flyktingarna är inte löst, inte det finansiella systemet heller.

Att förslaget till brexitavtal kommer att få en pragmatisk och rationell hantering precis i varenda EU-huvudstad är kort sagt långt ifrån säkert.

Men vilken fråga kan i dessa tider räkna med att behandlas pragmatiskt?


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit