Mejla

Karin Pettersson

Oacceptabel attack mot Jimmie Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en tårta kastad i ansiktet vid ett offentligt framträdande på Södermalm i Stockholm.

Det är oacceptabelt.

En av grundbultarna i en demokrati är rätten att uttrycka sin åsikt, utan hot om våld eller repressalier.

En tårta i ansiktet kan låta harmlöst. Men det är det inte. Det är en påminnelse om ett värre scenario. Det är en illustration av det faktum att en politik­er aldrig kan gå säker. Det är en terrorhandling i det lilla.

Tidigare i veckan fick en medlem i Sverigedemokraterna sin bil skadad av en sprängladdning, samtidigt som han utsattes för hot och skadegörelse. För en vecka sedan misshandlades Liza Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nord­maling, så svårt i sitt hem att hon hamnade på sjukhus.

För många politiker är hot något som tillhör vardagen. Det tänker vi inte så ofta på, men det kanske vi borde göra.

Sverige har även en historia av allvarligt politiskt våld. En statsminister och en utrikesminister har blivit mörd­ade på öppen gata. Vad gör det i förlängningen med en demokrati om våra folkvalda inte känner att de kan gå säkra? Vilka orkar engagera sig politiskt, delta i samtalet?

Jimmie Åkessons åsikter och Sverige­demokraternas politik bör bekämpas. Men det ska ske med argument och opinionsbildning. Med bättre politiska förslag, med kamp för människo­värdet.

Det är så spelreglerna ser ut i ett demokratiskt samhälle.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM