ÅSIKT

Jimmie, Jokkmokk är inte Södermalm

Jimmie Åkesson (SD) .
LEDARE

10 JANUARI 2014. SVERIGEDEMOKRATERNA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var väl ingen braksuccé han gjorde, Jimmie Åkesson, när han kom till Jokkmokk i lördags för att signera sin självbiografi.

Att bli utskälld, utbuad och bortjagad av ilskna ortsbor ­kanske SD-bossen kan räkna hem på martyrkontot, men Jokkmokk är inte Södermalm.

Det är faktiskt svårt att hitta något som känns lika fjärran den där stockholmska stads­delen som Sverigedemokraterna gjort till sin huvudfiende och där Åkesson tårtades.

Och ändå gick det alltså åt skogen.

Varför?

Klass är relevant

Även om klassröstandet för all del minskat i Sverige – en ­arbetare kan i dag utan större dramatik rösta på M och en ­direktör rösta på V – så är klass fortfarande relevant om man vill förstå vad svensk politik är.

Den centrala konflikten här handlar nämligen om ekonomi och maktförhållanden på ­arbetsmarknaden.

Det där vill SD inte låtsas om.

När de beskriver sin arbetsmarknadspolitik så säger partiet att de har en ”pragmatisk, tvärpolitisk hållning” och att målsättningen är att ”tillvarata nationens samlade intressen”.

I dag presenterar tankesmedjan Tiden en rapport där man analyserat hur SD röstat i riksdagens utskott och i de sakpolitiska frågor som behandlats av riksdagen under de gångna två åren.

Är för högerns intressen

Fram träder inte en bild av ett parti som tar till vara nationens samlades intressen, utan snarare moderatregeringens och ­ytterst direktörernas.

SD har röstat emot att Fas 3 ska läggas ner, de har röstat emot att arbetslivsforskningen ska få ökade resurser, de ha röstat emot att folk som i 24 månader haft olika visstidsanställningar på samma arbetsplats under loppet av fem år ska ­anställas på riktigt. Partiet har

i en egen reservation krävt fler undantag från turordnings­reglerna i lagen om anställningsskydd, las.

Det skulle göra det enklare för arbetsgivare att sparka vem man vill.

Sa en sak gjorde en annan

Vissa saker i rapporten får en att höja på ögonen.

När Åkesson i sitt Almedalstal i fjol påstod att partiet ville ge fler kvinnor rätt till heltid ­hade man precis röstat emot ett sådant förslag.

Mellan den 27 januari och den 4 februari i år dog fem personer på sina jobb.

SD har i riksdagen röstat emot ett förslag från S och V om en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.

Kanske är det detta som folket i Jokkmokk förstått: Sverige­demokraterna är ett särpräglat högerparti och sådant går ­inte hem i knallröda Norrbotten.

Daniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM