Mejla

Daniel Swedin

Viktigare rösta på Marita än Sanna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag brakar det loss, den där stora europeiska omröstningen som vi väntat på. Ja, Sanna Nielsen sjunger ”Undo” i Eurovision-semifinalen i Köpenhamn alltså.

Men det finns faktiskt en europeisk omröstning till, som förtjänar sin uppmärksamhet.

I morgon kan man börja förtidsrösta i Europaparlamentsvalet. Under drygt två veckor, fram tills vallokalerna stänger på söndagskvällen den 25 maj, kan vi svenskar delta i ett val där över 400 miljoner européer säger sitt om unionens framtid.

Det är lätt bli imponerad av en sådan storövning i demokrati.

Men senast röstade faktiskt bara 45 procent av de röstberättigade svenskarna i Europaparlamentsvalet. Det är egentligen inte så konstigt. Parlamentet har inte varit så där jättebra på att berättiga sin egen existens eller förklara för oss väljare vad de sysslar med. Det, i kombination med svenskarnas anti­patier mot hela unionsprojektet och en känsla av att besluten inte har något med vår vardag att göra, gör sitt till.

Men det är viktigt att rösta nu i maj, oavsett vad man tycker om EU.

Det brukar sägas att ungefär 60 procent av all lagstiftning som riksdagen behandlar har sitt ursprung i EU. Många beslut i ditt kommunfullmäktige och vid upphandlingar av varor och tjänster beror på beslut i EU. Parlamentet stiftar lagar som gäller i hela unionen.

Alltså spelar det roll vilka politiker vi skickar till Bryssel. Det spelar roll hur de ser på arbetsrätt, jämställdhet, integritet, miljö, hälsa och klimat. Det spelar roll hur du röstar nu och det spelar roll hur parlamentarikerna röstar sen.

Musik är ju kul och så där men det är faktiskt viktigare att, säg, Marita Ulvskog (S) får en massa röster nu i veckan än att Sanna Nielsen får det.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM