Mejla

Eva Franchell

M-kompisar tjänar på politiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det går bra för gamla moderater.

Peje Emilsson är ett exempel. En gång var han ungmoderat och bästa kompis med Carl Bildt. I dag tjänar han miljoner på ­Moderaternas privatiseringspolitik. Han började med skolan, fortsatte med äldrevården och nu vill han kapitalisera – skärgården.

Han vill ta betalt för allemansrätten.

Mångmiljonären Emilsson tillbringar ­sina somrar på populära Sandhamn i Stockholms skärgård. I själva verket äger han ön tillsammans med sina grannar.

Varje år åker tusentals turister ut till ön för att bada, äta, sova över och handla­ i någon av de små exklusiva ­butikerna nere i hamnen. Sandhamn är säkert en bra affär för Peje Emilsson och hans grannar. Just nu bygger de fler bostäder ute på ön, exklusiva villor och billigare hyreslägenheter.

Personalen måste ju bo någonstans.

Men businessen har givetvis en baksida. Det blir lite stökigt när det kommer ut så mycket folk. Det är därför ­Peje Emilsson och hans grannar vill ta betalt av varje gäst som kliver av på ön.

Det är Nacka Värmdö Posten som ­avslöjar planerna på en entréavgift på Sandhamn. Att Peje Emilsson gärna vill ha inkomsterna, men absolut inte utgifterna.

Hans kompis Anders Hultin är lite ­likadan. En gång var de faktiskt kolleger, Emilsson & Hultin, och startade det privata skolbolaget Kunskapsskolan tillsammans. Men medan Emilsson ­numera bygger hus i skärgården har Hultin stannat kvar i skolvärlden.

Tills alldeles nyligen var Anders Hultin chef för John Bauer-skolorna. Den konkursen får skattebetalarna ­numera ta hand om. I stället tar Hultin över några av de konkursade skolorna i nytt bolag. Gärna inkomsterna, men absolut inte förlusterna.

Hultin? Jodå, han är också moderat. Bästis med Anders Borg, best man på hans bröllop, kompis med Peje Emilsson som äter middag med Carl Bildt. Det behöver inte betyda ett dugg.

Men helt uppenbart går det bra för de gamla moderaterna.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell