ÅSIKT

Reinfeldts politik hotar tryggheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Jag har sällan fått så starka reaktioner som när jag skrev om hur Ekerö kommun stänger ute flyktingar. Många mejl var förutsägbart rasistiska. Några mer intressanta. Det är ju just för att slippa mångfalden som folk skuldsätter sig och köper dyra hus, förklarade en man. Förstår du inte det?

Snacka om skygglappar. Skylla problem på andra och tro att det går att isolera sig från resten av samhället. Svaret var åtminstone ärligare än de bortförklaringar som kommer från kommunpolitiker som vägrar ta emot flyktingar. Vi har inga hyreslägenheter, heter det. Bostäder finns –? för rika.

Andra får ta ansvaret. Ekot rapporterar om Botkyrka som kämpar för att sexdubbla antalet platser på svenska för invandrare, SFI, efter den tillfälliga asyllagen.

Dagens Nyheter ritar en karta över Skåne. Rika kommuner som Vellinge och Lomma skriver inte avtal med Integrationsverket. Kristianstad gör däremot en insats och höjer mottagandet med 200 personer.

Ändå råder det ingen ”bostadsbrist” i villakommunerna för den som kan slanta upp miljoner till ett hus med pool. Att bygga villor och inte hyreshus är ett politiskt val.

Snart försvinner hyresrätten

Hyresrätten är en utmärkt boendeform både för civilingenjören som flyttar ofta och för familjen som har svårt att låna till stora kapitalinsatser. Den är snart utrotningshotad med moderat politik. Investeringsstödet till hyreslägenheter ska bort, förklarar regeringen i budgetpropositionen. Samma sak med räntebidragen och satsningen på ungdomars boende.

Husägarna i de rikaste storstadskommunerna tjänar mest när fastighetsskatten ersätts av avgifter. De vinner också när förmögenhetsskatten försvinner. Den som bor i hyresrätt i Stockholms innerstad kan tjäna en rejäl hacka när Kristina Axén Olin går vidare med utförsäljningen av allmännyttan.

Moderaterna bygger vita reservat för den som har råd. Tyvärr verkar det vara en politik som vinner kommunalval, åtminstone kortsiktigt. Filippa Reinfeldt ledde moderaterna till egen majoritet i Täby. Moderaterna sitter säkert i Vellinge med sina 67 procent av rösterna.

Vad är priset för det Sverige som Fredrik Reinfeldt ska styra som ”hela folkets statsminister”? Skatterna sänks samtidigt som regeringen drar in pengarna till föreningsaktiviteter för ungdomar i utsatta områden.

Förre skolministern Ibrahim Baylan satsade på de skolor som har svårast förutsättningar. Nu stoppas pengarna in i det kommunala utjämningssystemet, där de lätt försvinner.

Det blir naturligtvis ingen miljard mot barnfattigdomen, som socialdemokraterna lovade före valet. En brutal budget

Arbetslösa får det sämre. Plusjobben som äntligen kommit igång avskaffas. De utlovade nystartsjobben blir inte fler än 10 000 enligt budgeten. Det är en brutal budget, ren klasspolitik. I längden vinner bara larmförsäljarna och extremisterna på ökade klyftor. Dagens osynliga murar kring de vita reservaten byggs på med synliga övervakningskameror och stängsel. Reinfeldts politik hotar tryggheten, i stället för att vi gemensamt drar nytta av mångfaldens fördelar i en globaliserad ekonomi.

ARTIKELN HANDLAR OM