ÅSIKT

Sälj inte Telia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Teliamasten vid huvudkontoret i Farsta.
LEDARE

11 OKTOBER 2006. Fackförbundet Seko – facket för service och kommunikation – håller kongress. Det är den första stora fackliga samlingen sedan den nya regeringen tillträtt. Därför kan kongressen sända långa vågor genom samhällsklimatet.

Särskilt som många av medlemmarna i Seko – en gång Statsanställdas förbund – befinner sig i brännpunkten för den politiska debatten. Den punkt där det gemensamma ansvaret för grundläggande samhällsfunktioner möter marknadskrafternas vilja att expandera.

Skattesänkningar

Det gäller till exempel de anställda på TeliaSonera, som tycks ha hamnat överst bland den nya regeringens försäljningsplaner.

– Telia står högt på vår dagordning, att det ska privatiseras, sa kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell i helgen.

Tillsammans med bland andra Vin & Sprit, SBAB och SAS finns bolaget på den lista den borgerliga alliansen redan före valet deklarerade skulle säljas. Motivet, som det framställdes innan valet, skulle vara att amortera på statsskulden. Risken är nu att pengarna i stället behövs för ofinansierade skattesänkningar.

Samhällsansvar

Lika viktigt är sannolikt att den nya regeringen vill fullfölja den politik av avregleringar som präglat de senaste årtiondena. Med de sista resterna av statligt ägande ska också föreställningen om ett gemensamt samhällsansvar för till exempel infrastruktur och finansmarknad försvinna.

Fackförbundet Seko har länge pekat på avregleringarnas baksida. De anställdas villkor och oro har varit ett argument, men inte det enda. Det handlar också om hur grundläggande samhällsfunktioner garanteras för alla.

– Frågan om samhällsägda företag är stor för alla våra medlemsförbund. Där kan ni alltid räkna med att ha LO med er, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin när hon i går talade till Sekokongressen.

Kanske har Odell lite otur. Samtidigt som han lanserar sina säljplaner har det visat sig att riskkapitalisten Christer Gardell nu köper de Teliaaktier han kan komma över.

Samme Gardell som i valrörelsens slutskede fick Fredrik Reinfeldt att tala om ”rovkapitalism”.

I dag beskriver Mats Odell honom som ”en trevlig person” och Maud Olofsson har förklarat att det är ”bra att det finns aktiva aktieägare som driver på”.

Vill dela ut kassan

Liksom i Volvo anser de flesta att Gardell kommer att ”driva på” för att TeliaSoneras kassa ska delas ut. Det gäller att skapa värden för aktieägarna.

Carl Bennet, industriman och vice ordförande i Telia, varnar för att låta spekulanter ta över.

– Bakom företagen står det människor och bakom människorna står ett samhälle. Man måste ta ansvar, annars dräneras mycket av vad de här företagen står för, har han sagt.

Om Odell har svårt med rösterna från den fackliga kongressen borde han i alla fall kunna lyssna på en framgångsrik industriledare.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik