ÅSIKT

Nästa krig kommer handla om vatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

När de bosnien-serbiska styrkorna belägrade Sarajevo 1992 var en av deras första åtgärder att stänga av vattentillförseln. Under mer än tvåÌ´0;år fick människorna inne i staden hämta sitt vatten från några få brunnar i Sarajevos centrum.

Jag var där under en kort period på hösten 1993.Ì´0;Jag bodde hemma hos en familj och såg hur de slet med vattenhinkar och tabletter för att rena vattnet efter att de släpat det uppför de branta backarna till lägenheten.

Efter en vecka tvättade jag håret och använde bokstavligt talat inte mer vatten än vad som rymdes i en kaffekopp.

För mig var det första gången jag insåg vilken betydelse vattnet har. För oss som bor i Sverige är det en självklar resurs, så självklar att vi inte ens reflekterar över det märkliga i att kunna vrida på en kran och få kallt, gott och drickbart vatten.

Frågan om människans tillgång till – eller brist på – rent vatten har upptagit flera av seminarierna under den Världsvattenvecka som avslutas i Stockholm i dag. Det är ett imponerande arrangemang, som rimligen borde växa i politisk betydelse.

När över en miljard människor saknar tillgång till dricksvatten.

När över fem miljoner människor dör varje år som en följd av dåligt vatten.

När sociala konflikter i Mellanöstern, Darfur och Asien, kan länkas till kampen om vatten. Det är fullt tänkbart att nästa krig kommer handla om vatten.

Ett av seminarierna i Stockholm handlade om relationen mellan vatten och ekonomisk utveckling. Där träffade jag doktor Hynd Bouhia, rådgivare åt regeringen i Marocko. Hon visade hur alla de fattigaste östra delarna av Marocko också lider brist på rent vatten. Sambandet är glasklart.

Den fattigdom som följer i vattenbristens spår leder till folkomflyttningar och en snabb urbanisering, som skapar nya sociala problem.

– Det visar sig också att det är svårt att häva den onda cirkeln utan att det först finns en grundläggande tillgång till vatten, sa Casey Brown, en annan av talarna på seminariet. Utländska investeringar söker sig till områden med god vattentillgång.

Där någonstans finns kanske nyckeln. Människor som lever i fattiga områden saknar köpkraft och är ointressanta för marknaden.

Ett säkrare vattensystem kräver aktiva stater och offentliga institutioner.

”Stora delar av USA och Europa använder redan så mycket vatten att lagren inte kan fyllas på naturligt”, säger Jamie Pittock, chef för Värdsnaturfondens vattenprojekt.

Den rika världen måste gå före och visar att det går att minska konsumtionen av färskvatten utan att levnadsstandarden sjunker. Men är vi så rationella?

För några veckor sedan hittade jag en låda med prylar jag samlat på mig under resor till Bosnien. Mitt i bråten låg en oöppnad flaska öl, en Sarajevsko Pivo, inköpt i oktober 1993.Mitt under belägringen. Trots vattenbristen hade de fortsatt producera öl. Och jag hade av någon anledning släpat flaskan ända till Sverige.

Ibland gör vi människor märkliga prioriteringar.

Jesper Bengtsson