ÅSIKT

Varför berättar de inte hur vi ska få fler jobb?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Det är högern som ställer åttiotalets frågor och socialdemokraterna har inga bra svar”, sade förre socialministern och SSU-ordföranden Lars Engqvist

i ett uttalande som blivit klassiskt.

Dagens situation påminner lite om åttiotalets.

I går möttes statsminister Göran Persson och oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt i

valårets första duell i radions Studio 1. De har var sitt starkt kort inför de osäkra mittenväljare som valstriden står om.

Hur lyckades de då? Fredrik Reinfeldt har satt fokus på Sveriges största problem, arbetslösheten. Att totalt runt 1,5 miljoner svens-kar i arbetsför ålder inte har något jobb. Alla kan inte arbeta, självklart är många sjuka eller kan inte jobba. Men minst en halv miljon är arbetslösa, förtidspensionerade och långtidssjukskrivna och kan och vill arbeta om det sker på deras villkor. Tiotusentals unga kommer heller inte in på arbetsmarknaden. Det finns för få jobb.

Den här problembeskrivningen är riktig, människor känner igen den från sin vardag. Den har Fredrik Reinfeldt satt på den politiska dagordningen. Det är bra. Bra för de arbetslösa och utanförstående, bra för politiken och för regeringen som behövde en blåslampa i häcken.

Socialdemokraternas och regeringens starkaste kort är att svenskarna vill ha den välfärd, de trygghetssystem, som socialdemokratin byggt upp och är en garant för. Människor ska inte behöva förlora jobb eller hälsa och samtidigt sin ekonomiska och sociala trygghet. Vi ska ha bra sociala försäkringar.

Medan Reinfeldt vill sänka ersättningarna och samtidigt sänka skatten för dem som jobbar, står Persson som garanten för bibehållna och höjda ersättningar. Om det kommer valet att handla.

Debatten borde mycket mer handla om de nya jobb som är nödvändiga för att skatteinkomsterna ska räcka till anständiga välfärdssystem – hur de jobben ska skapas.

Där är båda parter svaret skyldiga. Varför vågar de inte beskriva hur vi ska få fler jobb?

Det går bra för Sverige nu. Jobben blir fler, sysselsättningen ökar, statens inkomster likaså men hur går det om två år när konjunkturen kanske faller? Det är de svaren, hur jobben och Sverige ska utvecklas i en oviss framtid, som alla längtar efter. Att vinna väljarnas förtroende handlar om framtidstro.

Även om frågan om jobben återstår blev det en upplysande debatt tack vare programledaren Thomas Ramberg, som såg till att det inte blev för mycket sifferexercis om arbetslösa och ersättningsnivåer. Vi fick veta att det blir inget besked av Göran Persson om rege-ringskoalition eller inte med mp och v, det blir ingen ny folkomröstning om EMU, oberoende av valutslaget, och moderaternas svagaste gren är miljöpolitiken. Där står Fredrik Reinfeldt tomhänt medan Göran Persson har sin nya kommission för att avveckla oljeberoendet.

Nu kan han dessutom med stor förtjusning hösta in de överraskande positiva reaktionerna på trängselskatteförsöket i Stockholm.

Miljöfrågan blir ett av Perssons starka kort även om den inte avgör valet.

ARTIKELN HANDLAR OM