ÅSIKT

Isoleringen måste brytas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Svältpolitikens offer En palestinsk pojke i Jenin bär mat som donerats av arabiska israeler. Den ekonomiska bojkotten har urholkat den palestinska ekonomin och slagit hårt mot den fattiga befolkningen.
LEDARE

Strider rapporteras från Gaza. Palestinier skjuter mot palestinier. Fatahanhängare mot Hamasanhängare. Tre personer uppges ha dödats.

Frustrationen i de palestinska områdena ökar. Världsbanken varnar för att den ekonomiska krisen håller på att driva den palestinska myndigheten i konkurs.

De institutioner som byggts upp med omvärldens, inte minst Sveriges och EU:s stöd, håller på att nedmonteras. Sjukvården är i djup kris. De 165Ì´0;000 offentliganställda palestinierna har inte fått lön på ett par månader.

Förutom västvärldens pengabojkott håller Israel inne med palestiniernas skatter och tullavgifter.

USA dikterar politiken

Det palestinska samhället håller på att rasa ihop på grund av pengabrist. Världsbanken befarar att skadorna blir svåra att reparera.

Detta är resultatet av en vettlös politik dikterad av USA. I det onyanserade kriget mot terrorismen har Bushadministrationen fått EU att frångå sin aktiva roll i Mellanöstern och i stället välja isoleringspolitiken.

Sverige har inte protesterat.

Som tur är höjs nu röster för en annan utrikespolitik.

”Människoliv måste gå före prestige”, utropar Palmecentrets chef Viola Furubjelke i en krönika på centrets hemsida. Furubjelke förordar dialog framför den pågående isoleringspolitiken. Den senare riskerar bara att leda till att ”vi spelar fundamentalistiska krafter i händerna”, skriver hon.

Omvärlden och det gamla gardet inom Fatah tycks tro att det går att ”svälta ut” Hamas och på så sätt tvinga bort rörelsen från makten. Det är en cynisk och verklighetsfrånvänd tanke.

Hamas kom till makten framför allt på grund av att palestinierna tröttnat på Fatahs korrupta styre. Det är paradoxalt att omvärlden väljer att dra in sitt pengastöd just när palestinierna röstat för en icke-korrupt regering.

Lika svårbegripligt är det faktum att västvärlden vill isolera en av de mest demokratiskt förankrade regeringarna i arabvärlden. FN och EU hyllade det palestinska valet i vintras. För att i nästa andetag straffa palestinierna för att de ”valt fel”. Kan araberna förstå västvärldens vurmande för demokratin annat än som hyckleri?

Moderata krafter

Hamas har definitivt blod på sina händer. Länge har rörelsen sett terrorvåldet som enda vägen att bekämpa ockupationen. Inom Hamas finns dock moderata krafter som vill gå den politiska vägen. Dessa har just nu ett övertag.

Att i detta läge vägra dialog med Hamas är korkat. Hamas har visserligen inte i ord sagt sig vilja avstå från terrorhandlingar och inte heller har man erkänt staten Israel. Men i handling har man ensidigt hållit vapenvila i över ett år och dessutom stöttat president Abbas i hans dialog med Israel.

Samtidigt skjuter Israel palestinier med attackhelikoptrar och befäster sina nya självutnämnda gränser. Alltmedan omvärlden blundar och drar in biståndet till Palestina.

Detta kan inte få fortsätta. Sverige måste agera för en annan EU-politik. Innan det är för sent.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM