ÅSIKT

Benitas bröllop var bara en bluff

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lorenzo Galassi / TT / NTB Scanpix
Paolo Macchiarini var redan gift.
LEDARE

Han lovade henne ett storslaget bröllop.
När den amerikanska filmproducenten Benita Alexander mötte kirurgen Paolo Macchiarini blev hon totalt förtrollad. Det blev en himlastormande kärlekshistoria och han lovade henne precis allt. Ett romantiskt italienskt bröllop med påven som vigselförrättare, världskända gäster och en fest på slottet, men inte ens ringen var äkta.
Nu har hon gjort en film om romansen med titeln "He lied about everything". Han ljög om allt.

Byggde sina lögner

Benita Alexander är ingen dumskalle. Hon berättar hur Macchiarini byggde upp sina lögner till trovärdiga historier och han förvred hennes huvud, precis som han lurade skjortan av Karolinska institutet med sina plaststrupar. Han var en första klassens sol-och-vårare och frågan är varför så många trodde på honom.
Kanske för att de ville tro på honom. Benita Alexander hade ett trassligt liv men så kom Macchiarini och fullkomligt "swept her away".

Dödliga operationer

Ledningen för Karolinska institutet såg inte ett bröllop i Macchiarini, men väl Nobelpris, ära och berömmelse. Han gjorde ett par av sina dödliga operationer på Karolinska sjukhuset och där har vi ett annat fall av storslaget lurendrejeri.
Nya Karolinska sjuhuset skulle bli vägen till ära och berömmelse, men nu faller det samman som ett korthus. Alliansen i Stockholm ville bygga ett sjukhus med extra allt, det skulle bli ett excellent forskningssjukhus, men nu dör cancerpatienter i operationskön.

När Benita Alexander upptäckte att Macchiarini redan hade en familj gjorde hon en film om sitt eget oförstånd. En del dumhet kan man acceptera medan annan är helt oförlåtlig.

Macchiariniskandalen – detta har hänt 01:05