Mejla

Anders Lindberg

Allt fler har bara gått grundskola

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I år sparar Björklund nästan 1,4 miljarder på gymnasieskolan

Nöjd Skolan går allt sämre. Utbildningsminister Jan Björklund är nöjd.
Nöjd Skolan går allt sämre. Utbildningsminister Jan Björklund är nöjd.

Allt fler svenskar har bara grundskoleutbildning. Det visar siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Detta är ett trendbrott, fram till 2010 minskade andelen som helt saknade gymnasieutbildning men sedan dess blir det alltså fler.

Problemet är att de allra flesta jobb i dag kräver utbildning. I en tid när Sverige borde satsa på att konkurrera med utbildning och kunskap ökar andelen som kommer få svårt att överhuvud taget få ett jobb.

Björklund skär 20 000 platser

De senaste två åren har regeringen skurit ned antalet högskoleplatser med nästan 20 000. Nuvarande läsår ska den svenska gymnasieskolan spara nästan 1,4 miljarder.

Sedan Jan Björklund blev ansvarig för den svenska skolan har nästan allt gått fel. Svenska elever får allt sämre resultat i de internationella jämförelser som görs. För varje år med Björklund vid rodret har allt färre lämnat grundskolan med behörighet att söka till gymnasiet.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att andelen som bara har grundskoleutbildning ökar.

Övriga EU satsar

I övriga EU undrar de nog vad Sverige egentligen sysslar med, där är trenden den motsatta och allt fler går klart gymnasiet och genomför eftergymnasial utbildning. EU:s mål är att 40 procent ska ha högre utbildning 2020.

Jan Björklunds politiska projekt har varit att öka skillnaderna i skolan. Genom att satsa på eliten och inte hålla tillbaka duktiga elever så skulle skolan bli bättre, var tanken. Det blev - tvärtom.

Skolan mår inte bra

De senaste åren har varningarna har varningarna duggat tätt, från Skolverket, från internationella organisationer och nu senast från Kungliga Vetenskapsakademin. Den svenska skolan mår inte bra, och politiken är problemet.

Den enda som verkar helt tillfreds är utbildningsministern själv. Han tror det kommer bli ännu värre, och orsaken är inte att hans nedskärningar utan Socialdemokraterna som avgick för snart sju år sedan.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN