Ledare

Riksdagen öppnade i gängvåldets skugga

Löfvens chans att vända Sverige

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring gör 2020–2021 under riksdagens öppnande.
Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring gör 2020–2021 under riksdagens öppnande.

LEDARE

Inget är sig likt det här året. Coronapandemin har ställt allt på ända, även riksmötets öppnande som är terminsstarten för Sveriges folkvalda. Mycket av den pompa och ståt som brukar omgärda ceremonin ställdes in och bara lite mer än hälften av riksdagens 349 ledamöter fick vara på plats i riksdagens kammare på tisdagen.
Men en sak är konstant: Från och med nu ökar den politiska temperaturen i landet.
Regeringen Löfven står inför en rad stora utmaningar: risken för att pandemin tar fart igen under hösten, den ekonomiska krisen och gängvåldet. Men under dessa ligger en rad brännande frågor och puttrar: Den stora vårdskulden som byggts upp under våren, den nödvändiga klimatomställningen samt utredningarna om LAS och marknadshyror.
I Stefan Löfvens regeringsförklaring för vad den rödgröna regeringen kommer att fokusera på under det kommande året utgick han från ett rekordstort reformpaket på hundra miljarder kronor. Det lär behövas.

Löfven märkbart stolt

Redan i måndags berättade statsministern med märkbar stolthet i rösten att den svenska välfärden kommer att få ett tillskott på drygt 20 miljarder under nästa år. Av dem är fyra miljarder kronor årligen ett permanent tillskott till den svårt pandemidrabbade äldreomsorgen.

Sveriges höga dödstal bland landets äldsta och mest sköra har på ett hjärtskärande vis blottat hur misskött och underfinansierad den svenska äldrevården är. Att regeringen nu kraftsamlar för att förända situationen bör leda till att kommuner kan anställa fler, satsa på kompetensutbildning och utöka skyddsutrustningen.

Begravning av dödsskjutna 12-åringen

Drygt fem kilometer från Riksdagshuset pågick under tisdagen en ceremoni av ett mer ledsamt slag. I Solna tog anhöriga och vänner ett sista farväl till 12-åriga Adriana som sköts till döds i Botkyrka i augusti. Den tragiska händelsen har påverkat Sverige och den politiska debatten. Alla känner att det får vara nog på gängvåldets tyranni.

Stefan Löfven tryckte i sin regeringsförklaring på att de kriminella gängen ska tryckas tillbaka och att regeringen bland annat vill skärpa straffen för rekrytering av unga till kriminalitet och att straffrabatten för unga myndiga ska avskaffas vid allvarlig brottslighet: "Vi ska trycka tillbaka de kriminella gängen. Vi ska se till att dagens unga inte blir morgondagens brottslingar."

Detta kommer att bli regeringens ödesfråga.
Jobben, ekonomin, klimatet och vården är enormt viktigt, men om känslan av otrygghet och hopplöshet sprider sig i samhället kan det bli riktigt farligt.

***

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Magdalena Andersson lyssnar för lite på rap

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksdagen

Stefan Löfven

Coronaviruset

Välfärd

Äldrevård

Botkyrka

Otrygghet