Misstag av Löfven att låta MP sköta kulturen

Bengt Göranssons bortgång påminner om S kulturella stormaktstid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bengt Göransson (S)
Bengt Göransson (S)

Tidigare kulturminister Bengt Göransson är död. Länge leve hans tankar om kultur och folkbildning. Hans frånfälle påminner om en tid när Socialdemokraterna tog kulturpolitiken på allvar.

Istället har S inte haft en egen kulturminister sedan Leif Pagrotsky 2006. Trots att vi står inför ett politiskt läge där Sverige i höst kan ha en borgerlig regering beroende av Sverigedemokraterna som vill in och peta i den fria konsten.

Stoppad på stan

En gång blev Bengt Göransson stoppad på stan av en person som först hyllade hans tid som kulturminister och sedan frågade: "Men vilket parti var det du tillhörde...?".

Anekdoten sätter fingret på hur uppskattad och respekterad Göransson var, även utanför sin partikrets. Man gillade honom helt enkelt. Bengt Göransson personifierade en sann socialdemokrat och föreningsmänniska som tänkte själv. En slitvarg och skarp retoriker i folkrörelsens tjänst. Konsumkassen fylld med böcker var alltid med när han varje dag var redo för nya politiska samtal. Tre personer i en källarlokal i Burträsk eller 300 i ABF-huset spelade ingen roll. Alla var lika viktiga.

Socialdemokraterna har historiskt sett alltid värnat kulturfrågorna. Det går hand i hand med arbetarrörelsens fokus på utbildning och folkbildning. Helt enkelt en del av partiets självbild.

Klockan tickar

Stefan Löfven borde nu därför ta kulturpolitiken på allvar som en del av samhällsbygget. Kultur för alla är en viktig princip. S och Miljöpartiet ser olika på detta. Klockan tickar och det är 15 år sedan S styrde kulturen. De senaste sju år har partiet gett bort kulturministerposten till MP. Det är en signal som bara kan tolkas på ett sätt: Kulturfrågorna är måhända trevliga och småputtriga, men tyngd har de inte.

Här har socialdemokrater gjort ett fatalt felsteg i sin analys. Det kan dessvärre slå tillbaka som en käftsmäll fortare än de anar.

Sitter Stefan Löfven kvar som statsminister nästa vecka har han alltid möjlighet att ombilda sin regering. Varför inte omförhandla lite bland ministerposterna ett drygt år före valet?

Attack från extremhögern

Bengt Göransson lämnade livet i en tid där folkbildningen är under attack från extremhögern. Hans ideal om en fri konst, bildning och kulturella mötesplatser till alla lever kvar så länge något parti prioriterar det. Det är så långt ifrån det går att komma mot vad en regering ihop med SD vill göra.

I en del skånska kommuner har SD redan börjat rensa ut bland konsten. Det är ett allvarligt hot mot demokratin och mänskliga rättigheter i det politiska klimat som råder. Är det ett sådant Sverige vi vill ha?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.