Mejla

Lina Stenberg

Svenonius kan inte strunta i de fattiga

Coronatestningen måste funka i Rinkeby också

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är orimligt att Region Stockholm struntat i att covidtesta i de mest utsatta förorterna där smittspridningen är som störst.
Det är orimligt att Region Stockholm struntat i att covidtesta i de mest utsatta förorterna där smittspridningen är som störst.

LEDARE

Alla som har symptom ska testa sig. Detta har Folkhälsomyndigheten förordat sedan i somras och över fem miljoner coronatester har hittills gjorts.

Detta är bra, men det syns en stor skillnad i vilka som testats.

Klass avgör nämligen inte bara vem som har störst risk att smittas i sitt jobb eller i sitt bostadsområde. Det avgör också vilka som testar sig och som kan riskera att sprida viruset vidare.

Nyligen avslöjades vilket fiasko hemtestningen varit. I Stockholm har hela 5,4 procent av de boende på Södermalm – där många är övre medelklass och kan jobba hemifrån – beställt ett sådant test fram till december.

I Rinkeby – där inkomstnivåerna är bland de lägsta i landet – hade endast 1,5 procent gjort samma sak.

Och detta är inte så konstigt, färre i utsatta områden har smarta telefoner och informationen har varit bristfällig på andra språk än svenska.

Och detta trots att vi vet att pandemin drabbat de här områdena hårt.

En studie visar att överdödligheten under våren 2020 var 220 procent bland medelålders personer födda i Somalia, Syrien och Irak. Bland personer med svensk bakgrund i samma ålder syntes ingen överdödlighet alls.

Magnus Isacson, läkare i Tensta, är starkt kritisk till hur regionen hanterat provtagningarna i Stockholms fattigare förorter:

– Vi får inga extra resurser och har inte kunnat ha någon som smittspårar på helgerna, säger han till Expressen.

Det har varit business as usual alltså trots pandemi.

Men ointresset från Region Stockholm att särskilt satsa på de hårdast drabbade är påfallande och nonchalant. Som så många gånger tidigare märks det att det är ett borgerligt styre som sitter vid rodret.

För det slutar inte här. Trots Region Stockholms vetskap om de stora skillnaderna i provtagning och trots att det har framförts krav på mobila provtagningsstationer har de nätt och jämnt kommit på plats.

Vad anledningen till handlingsförlamningen är? Det måste upphandlas, administrationen tar tid, förklarar man från Region Stockholm.

Marknaden är alltså viktigare än att stoppa ett pandemivirus i tid. Och viktigare än att skydda den mest sårbara befolkningen.

Detta borde inte förvåna, det är ju så Irene Svenonius och hennes kollegor resonerar.

Men håll med om att det är makabert att låta provtagning och smittspårning vänta – med hänvisning till privatiseringsprinciper – när vi är mitt uppe i ett så kritiskt skede i pandemin.

För det hade sannolikt varit en annan femma om vi pratat om en annan stadsdel, om det varit i ett av moderaternas starkaste fästen som coronatestningen haltat.

Det hela är bara korkat. För vill vi få bukt med pandemin kan man inte bara satsa på de rika.

Politiker må vara klassblinda – men det är inte corona.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Klass blev en dödsfälla under coronapandemin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Rinkeby

Somalia

Irene Svenonius

Tensta

Folkhälsomyndigheten

Region Stockholm