Atle Morseth Edvinsson

Sparka de ansvariga för Lilla hjärtats död

Ivo:s kritik måste få konsekvenser

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

IVO hade presskonferens om granskningen av Norrköpings kommun under tisdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
IVO hade presskonferens om granskningen av Norrköpings kommun under tisdagen.

Berättelsen om Esmeralda, som kallades för "Lilla hjärtat" av sin fosterfamilj, lämnar ingen oberörd. Den treåriga flickan dog i sina biologiska föräldrars vårdnad efter att ha hämtats från ett familjehem där hon bott sedan hon bara var åtta veckor gammal. Tingsrätten dömde mamman till fängelse för vållande till annans död i början av augusti.

Under tisdagen kom Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med kritik mot Norrköpings kommun för hur Lilla hjärtat-fallet hanterades. Granskningen är en hård sågning av kommunens agerande men det hela reser även flera principiella frågor.

– Det måste ha varit uppenbart för kommunen att flickan skulle kunna fara illa, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo.

Kapitalt misslyckande

Flera allvarliga fel har begåtts. Man har inte utrett flickans skyddsbehov på ett korrekt sätt och inte följt upp vad som hänt ordentligt. Socialtjänsten ignorerade flera orosanmälningar efter att flickan flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar. Men när Norrköpings kommun själva utredd frågan efter Esmeraldas död kom de fram till att de inte gjort några fel.
Ivo:s generaldirektör håller inte med, hon kallar det ett "kapitalt misslyckande från samhällets sida".

Det hela är en skandal utan dess like som slutade på tragiskt tänkbara sätt.
Under året har debatten kring föräldrars rätt till sina barn i förhållande till vad som är bäst för barnet återkommit regelbundet. De flesta verkar eniga om att det behövs en lagändring, en "lex Lilla hjärtat".

Ansvariga bör tvingas avgå

En statlig utredning pågår för att undersöka hur en sådan lagstiftning skulle kunna se ut. Den är utlovad till februari nästa år. Det vore inte en dag för tidigt.

Sverige har en lång tradition av att ansvaret när saker går fel lätt faller mellan stolarna. Ingen brukar till slut vara ansvarig, eller möjligen någon tjänsteman långt ner i hierarkin. Det gäller i kommunal såväl som statlig förvaltning. Men är det verkligen rimlig ordning?

Ivo:s kritik måste nu få konsekvenser. Både för hur reglerna tillämpas i framtiden och för de ansvariga i Norrköping.

Det naturliga i Norrköping borde vara att de ansvariga politikerna och möjligen hela Socialnämnden nu tvingas avgå.

Av: Atle Morseth Edvinsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.