Mejla

Jonna Sima

Dålig integration leder till fler brott

Det Stefan Löfven säger är inte vad du tror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven sa i veckan att Sverige har haft en stor migration genom åren som inneburit att landet inte har klarat av integrationen tillräckligt bra.
Stefan Löfven sa i veckan att Sverige har haft en stor migration genom åren som inneburit att landet inte har klarat av integrationen tillräckligt bra.

LEDARE

Det påstås just nu att Stefan Löfven har lagt om sin retorik i frågan om kopplingen mellan stor invandring och ökad brottslighet. Under intervjuer och i partiledardebatten i riksdagen i veckan har statsministern sagt att sambandet är "glasklart".

Det är svårt att förstå förvåningen över uttalandet, i själva verket har Stefan Löfven sagt exakt detta sedan omläggningen av migrationspolitiken 2015. Under det brinnande kriget i Syrien, då landets befolkning flydde för sitt liv över Medelhavet, visade Sverige vad internationell solidaritet innebär i praktiken.

Grogrund för sämre livschanser

Vi ställde upp och tog emot flest flyktingar per capita i hela Europa. Men till slut höll flera kommuner på att gå under av trycket. Trångboddhet, bostadsbrist, segregation och klassklyftor har alltid varit grogrund för sämre livschanser. Dessa slutsatser drog socialdemokratin på 1960-talet när Miljonprogrammet byggdes, det är liksom inget nytt under solen.
Stefan Löfven drev under flyktingkrisen på för en minskad flyktingpolitik, det var inget lätt beslut. Alla minns hur han presenterade omläggningen med Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson i tårar.
I dag har Sverige det lägsta antalet asylsökande på över 20 år.
Vad Löfven till skillnad från sina politiska motståndare på högerkanten inte säger är att kriminalitet har en viss hudfärg, ett särskilt ursprung. Ingen människa föds till kriminell, det är sorgligt att det ens ska behöva påpekas.

Det är inte människornas fel att kriminella gäng och klaner håller vissa av våra bostadsområden i skräck, utan det beror i mycket på politiska beslut.

Sverige har sedan länge byggt för lite bostäder, schabblat bort skolan, låtit samhällsfunktioner som Arbetsförmedling, Försäkringskassa och bankkontor lämna förorterna. Då är det inte konstigt om kriminella ser chansen att flytta fram sina positioner.

Oseriöst med skattesänkningar i nuläget

Det finns något ironiskt i att polisen talar om att det krävs breda samhällslösningar för att få bukt med brottsligheten, medan våra högerpolitiker uppehåller sig vid strängare straff, sänkt skatt och strypt invandring.
Vill man seriöst lösa de samhällsproblem vi har framför oss behövs riktade satsningar på skolan, socialtjänsten, jobb och bostadsbyggande. Då krävs statliga investeringar, inte skattesänkningar. Är man inte beredd att göra detta blir argumentationen bara torrsim.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!