Ledare

Isolera Israel – inte Gaza

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det räcker nu. Världssamfundet måste gå från ord till handling”.

världen reagerar  Israeliska kommandosoldater bordar ett av fartygen i Ship to Gaza. Attacken har fått en hel värld att reagera.
världen reagerar  Israeliska kommandosoldater bordar ett av fartygen i Ship to Gaza. Attacken har fått en hel värld att reagera.

En hel värld har reagerat med bestörtning över Israels våldsamma angrepp på Fredsflottan. Både EU och FN har fördömt Israels övervåld och kräver en opartisk, trovärdig och öppen utredning om vad som hände. De ansvariga måste ställas till svars.

FN:s säkerhetsråd återupprepar resolutionerna 1850 och 1860 om att Israel måste häva blockaden och tillåta humanitära leveranser av varor och bygg-

material till Gaza. Säkerhetsrådets uttalande är enhälligt, vilket innebär att USA också står bakom det.

Krav på bojkott

Det hör till ovanligheterna att USA ställer upp på skarpa markeringar mot Israel. Dessutom kom reaktionen från FN snabbt den här gången. Det är hoppfullt.

Vi har dock hört detta förr. FN-resolutioner har antagits, EU-uppmaningar har uttalats och till och med en tung juridisk undersökning (Goldstonerapporten) om kriget i Gaza har kritiserat Israels brott mot internationell och humanitär rätt. Ändå fortsätter den israeliska ockupationspolitiken som om ingenting har hänt.

Det räcker nu. Världssamfundet måste gå från uttalanden till handling. Ekonomiska sanktioner kan bli en kännbar politisk handling mot den redan hårt ansträngda israeliska ekonomin. En kulturell bojkott som innebär att Israel inte får delta i exempelvis Eurovisionsschlagerfestivalen svider för ett land som gärna ser sig som europeiskt.

Kraven på bojkott har hörts länge från palestinaaktivister, men opinionen för har breddats betydligt på senare år. Också i den israeliska fredsrörelsen talas det nu om behovet av bojkott. Här i Sverige driver kyrkorna kravet på bojkott av israeliska bosättarprodukter.

Liberala Dalarnas tidning och centerpartistiska Länstidningen i Södertälje skrev liksom Aftonbladet på ledarplats i går att det är dags att diskutera bojkott, sanktioner och handelsrestriktioner.

Avbryt militärt samarbete

Utrikesminister Carl Bildt som varit föredömligt tydlig i sitt agerande efter

Israels attack bör åtminstone ta initiativ till att EU suspenderar handelsavtalet med Israel. Europeiska medborgare har olagligt och i strid med folkrätten blivit attackerade av israelisk militär. Blockaden av Gaza försätter 1,5 miljoner människor i svåra umbäranden. Detta är skäl nog att frysa handeln mellan EU och Israel.

Sverige bör också genast upphöra med det militära samarbetet och ta hem sin militärattaché från Tel Aviv.

Västvärldens skuld till palestinierna är stor. Denna gång får inte engagemanget stanna vid ord. Blockaden av Gaza måste brytas. Ockupationen av Västbanken upphöra.

Isolera Israel, inte Gaza! HK

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!