Anders Wejryd måste säga nej

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

sverige är inte hollywood Leds kronprinsessan Victoria av pappa kungen till altaret är en amerikanisering av bröllopstraditionen ett faktum. Ärkebiskop Anders Wejryd måste förhindra att Hollywoods idé om bröllopet – som Julia Roberts personifierat – blir Svenska kyrkans uttryck.
sverige är inte hollywood Leds kronprinsessan Victoria av pappa kungen till altaret är en amerikanisering av bröllopstraditionen ett faktum. Ärkebiskop Anders Wejryd måste förhindra att Hollywoods idé om bröllopet – som Julia Roberts personifierat – blir Svenska kyrkans uttryck.

18 MAJ 2010. Svensk bröllopstradition

Det är nu en månad kvar till det stora bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Storkyrkan har rustats för miljoner. Det är högtryck på mediernas bröllopsredaktioner. Besöksnäringen gnuggar händerna. Kort sagt: det råder bröllopsyra.

En fråga av mer principiell natur är hur själva bröllopet ska gå till. Ärkebiskop Anders Wejryd ska förrätta vigseln. Med i Storkyrkan kommer också domprost Åke Bonnier och biskopen i Lunds stift, Antje Jackelén, att vara. Det blir ett bröllop i god svenskkyrklig tradition. Eller?

Kronprinsessan vill låta sig ledas in av pappa kungen som sen överlämnar henne till Daniel. Det vore ett brott mot både svensk tradition och mot Svenska kyrkans vigselordning. Så gick det inte till när kungen och Silvia gifte sig för 30 år sen. Varför ska det gå till så nu?

Victoria och Daniel har säkert varit på bröllop där bruden lämnats över till brudgummen av sin far. Numera går det ofta till så när överklassen gifter sig. De amerikanska bröllopsfilmerna på 1990-talet har påverkat bilden av drömbröllopet. Men Julia Roberts och Hollywood har inget med ett kungabröllop i Storkyrkan att göra.

Ingen ägodel

Därför vore det på sin plats om vårt kungahus höll sig till svensk tradition. ­Låter sig Victoria ledas fram av pappa ­genom Storkyrkans altargång har amerikaniseringen av våra kyrkliga vigslar blivit ett faktum. Det vore djupt olyckligt.

Kvinnan är inte en omyndig varelse som först tillhör fadern och sedan ­maken. I svensk evangelisk-luthersk tradition handlar bröllopet om två myndiga människor som inför Gud och församlingen lovar sin kärlek till varandra. Brudöverlämning däremot bygger på en kvinnosyn som tar oss flera århundraden tillbaka. Som förebild bör kronprinsessan ­Victoria betänka detta.

Amerikaniserad vigsel

Om nu inte kungen förmår hålla på traditionen bör ärkebiskopen tydligt förklara vad som gäller i Svenska kyrkan.

I Stockholms stift har Caroline Krook ­under sin tid som biskop uppmanat prästerna att säga nej till brudöverlämning. Det kan finnas själavårdsmässiga skäl till att göra annorlunda men i de allra flesta fall handlar det mest om okunskap om vår vigseltradition.

Leds Victoria av sin far till altaret har Svenska kyrkans högsta ledning medverkat till en amerikanisering av vigseln. ­Ärkebiskop Anders Wejryd måste förhindra att Hollywood-idén om bröllopet blir Svenska kyrkans uttryck. Säg nej för kvinnornas, kyrkans och den svenska kulturens skull!

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.