Browns avgång – Labours chans

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

lämnar sin post  Gordon Brown meddelade i går att han avgår som partiledare för Labour. Detta öppnar upp för nytt tänk och ny regeringsform i Storbritannien.
Foto: ALASTAIR GRANT/AP
lämnar sin post  Gordon Brown meddelade i går att han avgår som partiledare för Labour. Detta öppnar upp för nytt tänk och ny regeringsform i Storbritannien.

LEDARE

”Du har förstört mitt liv”, skrek Gordon Brown till Tony Blair. Det var Brown som skulle ha blivit partiledare den där gången 1994. I stället blev den intellektuelle skotten omsprungen av den ständigt ­leende Blair. Gordon Brown kom aldrig över det.

I går meddelade Brown att han avgår som partiledare. Från Browns tre år som brittisk premiärminister kommer vi främst att minnas det beslutsamma ­agerandet under finanskrisen 2008. Och hur ifrågasatt han var – de till synes ändlösa kuppförsöken.

Långa förhandlingar

I torsdags sa väljarna sitt. De vill inte ha Brown. Men de vill inte heller ha en konservativ majoritetsregering. Under hela gårdagen förhandlade David Cameron med Nick Cleggs liberaldemokrater. Brown annonserade sin avgång för att störa dessa samtal. Utan Brown finns större chans för Labour att övertala ­Liberaldemokraterna att dumpa De konservativa och i stället stödja en regnbågskoalition.

En ny generation

Det är 16 år sedan Tony Blair blev partiledare. En evighet i politiken. New ­Labour åstadkom massor. Men New ­Labour är över. Redan innan Gordon Brown tog över 2007 började yngre talanger runt nuvarande utrikesminister David Miliband att diskutera vad som skulle komma härnäst. Nu är Brown borta och Labour har till skillnad från svensk socialdemokrati en ny generation som getts plats att växa och tänka framåt. Det hjälper.

Valmanifestet poängterade aktiv ­näringspolitik och satsningar på industrin. Diskussionen om jämlikhet har varit livlig det senaste året. New Labour ­genomförde stora reformer för att bekämpa fattigdomen men vågade knappt prata om det av risk för att skrämma mittenväljare. I dag är tidsandan en annan.

Bland tankesmedjorna experimenteras det med andra sätt att mäta välstånd. Framtidens välfärdsstat kanske måste organiseras även runt andra behov än de rent materiella? Ed Miliband (lillebror till David) har försökt lyfta de gröna frågorna in i centrum för det framtida socialdemokratiska projektet. Idédebatten är pigg. Med detta inte sagt att Labours problem är små.

Nyval inom ett år

Brown kan få regera vidare fram till kongressen i höst, om Labour får till en överenskommelse med Nick Clegg. Mer sannolikt är att Clegg väljer att stödja De konservativa. Det skulle ge Labour ­andrum och goda chanser att komma tillbaka vid det nyval som med stor sannolikhet kommer att hållas inom ett år. När det nu finns plats för nytt tänk och ny ­ledare har Labour plötsligt en chans.

Antagligen stavas den David Miliband.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.