ÅSIKT

Rut bor i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Vinden må vara kall, just nu är Kungsträdgården som allra vackrast. Körsbärsträden blommar och stockholmare från alla stadsdelar kan åka in för att beundra skönheten alldeles gratis från någon av parkbänkarna.

Det har skrivits mycket om Stockholm i veckan. Många menar att invånarna skulle drabbas särskilt hårt om de rödgröna kommer till makten.

Dagens Nyheters ledarsida kallar den rödgröna budgeten för storstadsfientlig. På nyhetsplats skriver man att det blir storstadsborna som får betala den rödgröna notan.

I deras ögon är stockholmaren någon som tjänar över 40 000 kronor i månaden och bor i en villa värd mer än sex miljoner. DN har till och med tagit reda på att det bor exakt 164 000 så pass välavlönade invånare i Stockholmsområdet.

Men det måste väl betyda att det finns 1 981 263 storstockholmare kvar som faktiskt tjänar på den rödgröna budgeten. Medelinkomsten i Stockholm ligger runt 25 000 kronor i månaden, i Rinkeby snarare ner emot 17 000.

Jag bläddrar i Statistisk årsbok för Stockholm och bilden av stockholmaren växer fram. Den största gruppen bor i en tvåa eller trea. Många av dem drömmer kanske om sexmiljonersvillan i Bromma, men faktum är att de flesta bor i en ganska liten hyresrätt.

I Dagens Nyheters ögon är stockholmaren någon som utnyttjar Rot och Rut, men i själva verket är det nog stockholmaren som är Rut. Stockholm har en majoritet kvinnor och 30 procent av dem har annat etniskt ursprung. Några av dem kan säkert fortsätta att putsa silvret hemma hos de 164 000 högavlönade alldeles oavsett avdrag.

Men med den rödgröna satsningen på komvux och högskola kan de lika gärna lägga av förklädet och satsa på att bli ingenjörer. Stockholm har brist på datatekniker och det är bara en borgerlig regering som tycker att invandrarkvinnor nödvändigtvis ska städa.

Tvärt om kan Stockholm vara ett äventyr för alla nyinflyttade och då spelar ingen roll om de kommer från

Mogadishu eller Mellerud. Hela staden är full av lantisar som bor i små hyreslägenheter och som tyvärr bara kan drömma om en månadsinkomst på över 40 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM