ÅSIKT

Hedersvåld botas med integration

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hon hade just lämnat sin son på dagis och var på väg hem. I trappan mötte hon sin pappa som knivhögg henne till döds.

Hon hade kränkt familjens heder.

Aftonbladet skriver om ännu ett vansinnesdåd, den här gången utspelades dramat i en trappuppgång i Katrineholm i måndags morse.

– Hon hade inte uppträtt som han ville, förklarade pappans försvarsadvokat Bo Johansson.

Nej, hon hade gjort som så många andra unga kvinnor, gift sig, fått barn och sedan skilt sig igen. Vårdnadstvisten som följde var full av anklagelser.

Vad som slutligen drev pappan att hugga ner sin dotter vet vi inte. Han gick direkt till polisen, lämnade in kniven och han har nu begärts häktad misstänkt för mord.

Dådet i Katrineholm kommer sannolikt att kunna läggas till raden av hedersrelaterade mord. Vi minns namn som Sara, Pela och Fadime, vanliga svenska tjejer, sådana vi kan se försvinna in i vilken skolport som helst. Men med en skillnad, de kom från en annan kultur.

Eller för att citera Fadime Sahindal i det tal hon höll i den svenska riksdagen ett par månader innan hon dödades av sin egen far i januari 2002:

– Det är inte min avsikt att peka ut någon syndabock utan jag vill hjälpa er att förstå hur och varför konflikter som dessa kan uppstå.

– För mig var det oerhört viktigt att få utbilda och utveckla mig som person. För er är detta säkert inget konstigt, eftersom det är en del av det svenska levnadssättet, men för min familj var det något oerhört skrämmande.

Hedersmord är den mest extrema formen av könsrelaterat våld. En man dödar en kvinnlig släkting för att hon kränkt familjens heder. Hon kan ha varit otrogen mot sin man eller bara flirtig. Hon kan ha skilt sig eller vägrat att ingå tvångsgifte. Om en kvinna anses ha kränkt sin familj måste de manliga familjemedlemmarna återupprätta hedern genom att helt enkelt döda den som dragit skam över familjen.

Morden sker ofta i full offentlighet så att den återupprättade hedern ska kunna uppfattas av alla.

Hedersvåld förekommer i hela världen, från Jordanien till Haiti. Det är inget svenskt problem, men här hemma minskar det med ökad integration. Ja, just här i Sverige borde de hotade flickorna faktiskt kunna få en fristad.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM