Ledare

Ta hem trupperna från Afghanistan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

unga i krig Den svenska Försvarsmakten satsar på en massiv kampanj för att locka frivilliga soldater till uppdrag i bland annat Afghanistan. Samtidigt växer den internationella kritiken mot insatserna i landet.

Foto: MATTIAS CARLSSON

LEDARE

Det är dags att lämna besked nu. Den svenska insatsen i Afghanistan måste få ett slut. De rödgröna kan lämpligen presentera sin avvecklingsplan i Almedalen i nästa vecka.

Vi är framme vid den sista juni och i Afghanistan är en blodig månad till ända. Under den första sommarmånaden stupade nära hundra soldater i kriget som bara har förlorare.

Värvar unga soldater

I söndags dödades fyra norska soldater av en vägbomb i Faryab-provinsen i nordvästra Afghanistan. Därmed har 315 soldater dödats hittills i år, två av dem var svenskar.

Hur många civila afghaner som fått sätta livet till vet vi inte, men i måndags dödades åtta kvinnor och barn i Ghanzi-provinsen när en minibuss sprängdes i luften av en hemmagjord bomb.

Sista juni och i Sverige upphör den allmänna värnplikten. I stället satsar Försvarsmakten på en massiv kampanj för att värva frivilliga soldater till uppdrag i bland annat Afghanistan. Kampanjen finns överallt där ungdomar rör sig, på festivaler, Facebook och Twitter. Har du det som krävs?

Regelrätt krig

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa om insatsen i Afghanistan – och om upprepade beskjutningar mot den svenska truppen. Ingen skadades den här gången. I Sverige upphör värnplikten, men i Afghanistan deltar unga svenska soldater i regelrätt krig.

Det var riksdagen som tog beslutet att skicka svenska soldater till den internationella styrkan i Afghanistan. Så sent som i våras utökades styrkan till 500 man. Det beslutet fick stöd av alla utom Vänsterpartiet, men nu vacklar den rödgröna oppositionen, det är ett stort ansvar att skicka ut unga medborgare i krig.

Kriget i Afghanistan har pågått i tio år, det var ett led i amerikanernas kamp mot terrorismen, det skulle slå ut talibanerna, men stället blev det år av tröstlöst dödande. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder, helt utarmat av krigsåren.

Kräver en plan

Den internationella kritiken växer. I slutet av juni kom stormakterna i den mäktiga G8-gruppen överens om att de ska lämna Afghanistan. USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Japan, Ryssland och Kanada vill ha en plan för när trupperna ska hem.

–?Vi kan inte stanna där i ytterligare fem år, sa Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Därmed borde väl framtiden för den svenska insatsen också vara avgjord. Den rödgröna oppositionen kan ta initiativet i nästa vecka. Ta hem trupperna.

Driv på för en internationell fredsplan för Afghanistan.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!