ÅSIKT

Här är Europas slipsfria höger

Foto: lika som bär Likheterna mellan Fredrik och Filippa Reinfeldt samt David och Samantha Cameron är slående. Europas nya höger bär sällan slips.
LEDARE

LÖRDAG 8 MAJ 2010. Valet i Storbritannien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

David Cameron skulle göra vad Tony Blair hade gjort. Så var det tänkt. Men David Cameron misslyckades.

Det brittiska konservativa partiet hade förlorat val efter val och 2005 hade partiet fått nog. David Cameron valdes till partiledare med mandat att förändra. Partiet var desperat nog att ge nytänkaren en chans – bara vi kan börja vinna val!

Ville bort från Thatchers arv

David Cameron försökte modernisera de konservativa som Tony Blair en gång moderniserat Labour. Cameron tog dem bort från Thatchers arv och tillbaks till partiets äldre och mindre nyliberala sidor. Han sneglade mot Fredrik Reinfeldt i Sverige: precis som Reinfeldt 2006 lovade lika mycket pengar till välfärden som Socialdemokraterna, lovade Cameron att inte skära mer i det brittiska sjukvårdssystemet. Höger skulle bli mjukishöger. De rent ytliga likheterna mellan Fredrik och Filippa Reinfeldt samt David och Samantha Cameron, är slående.

Europas nya höger bär sällan slips.

Cameron levererade inte

David Cameron hade knappast partiet med sig men partiet gav honom en chans. Precis som Labour en gång i tiden givit Blair en chans. Skillnaden var att Tony Blair levererade. 1997 förde Tony Blair Labour till en jordskredsseger, sedan till tre hela mandatperioder vid makten.

David Cameron har misslyckats.

Torsdagens val skulle vara valet som var omöjligt att förlora. Djup ekonomisk kris, djupt impopulär Gordon Brown och ett sönderregerat Labour. David Cameron har inte förlorat (han ser ut att bli den som först får försöka sy ihop en ny regering). Men han har inte heller vunnit. Nyval senare i år är inte uteslutet och väljer Liberaldemokraterna att stödja Labour kan Gordon Brown fortsätta som premiärminister under en övergångs­period och sedan kalla till nyval om ungefär tolv månader, med en ny Labourledare.

Camerons parti gick i år motvilligt med på att inte kampanja på sina favorit­frågor: EU-motstånd, skattesänkningar och främlingsfientlighet. Men vad fick de för det? Efter tretton år med Labour och en motståndare som inte var den till synes oövervinnerlige Blair utan den ständigt klantande Gordon Brown – de konservativa har inte ens fått egen majoritet.

Fox väntar i skuggorna

”Det är fantastiskt, vi är vid makten!” sa den konservativa ideologen Philip Blond till Aftonbladets ledarsida på valvaken i London. När rösterna nu är räknade är bilden en annan. Och i skuggorna av Camerons och Blonds moderniseringsprojekt väntar utmanaren Liam Fox med Thatchers gamla idéer.

KK