Ledare

Skamlig syn på våldtäkt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aftonbladet har i en uppmärksammad artikelserie berättat om våldtagna kvinnor som ifrågasätts av såväl anhöriga som polis och domstol. Gärningsmännen utsätts sällan för samma granskning.
Aftonbladet har i en uppmärksammad artikelserie berättat om våldtagna kvinnor som ifrågasätts av såväl anhöriga som polis och domstol. Gärningsmännen utsätts sällan för samma granskning.

LEDARE

8 september 2002. I somras våldtogs 15-åringarna Anna och Lisa i en lägenhet i Krylbo. Anna våldtogs av tre män. Lisa av en. Men medan Lisas gärningsman åtalas för våldtäkt, åtalas männen som våldtog Anna för grovt sexuellt utnyttjande. Anna hade nämligen berusat sig på läkemedel. Hon hade ”försatt sig i vanmakt” och kunde därför, enligt lagens mening, inte bli våldtagen.

Aftonbladet har i artikelserien ”Våldtäkt – vem bär skulden” skildrat ett Sverige som skyller ett av de värsta brotten vi kan tänka oss på offret. Flickor och kvinnor som blir våldtagna ifrågasätts av alla: anhöriga, omgivningen, polis och domstolar. De tvingas svara på frågor som ”Hur var du klädd?”, ”Var du berusad?” och ”Har du någonsin tagit betalt för sexuella tjänster?”

Finns det någon chans att rån- och misshandelsoffer skulle tvingas in i samma skärseld av frågor? ”Var du verkligen tvungen att gå till bankomaten vid den tiden på dygnet?” eller ”Varför gick du ensam hem från bussen?”

Naturligtvis inte. Våldtäktsoffer skuldbeläggs dels för att brottet förmodas höra samman med sexualitet (fast det mer än något annat är en demonstration av makt). Dels för att främst kvinnor blir våldtagna.

En laddad företeelse

Kvinnors sexualitet är fortfarande en laddad företeelse. När en flicka eller kvinna våldtas ställer samhället omedelbart frågan ”är hon en hora eller madonna?” Döms offret ut som en hora, dras slutsatsen att hon inte kan ha blivit våldtagen. Då måste hon själv ha medverkat till det hemska som hänt.

Gärningsmännen utsätts sällan för samma personlighetsgranskning. Det är som om den allmänna moralen förmodar att alla män kan förvandlas till våldtäktsmän, bara de lockas. I den utmärkta reportageboken ”Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt” skriver Katarina Wennstam:

”Kvinnor ska inte retas med män om de inte vill något, blir de då utsatta för övergrepp så är de att betrakta som medskyldiga och dessutom förmildrar det synen på mannens brott eftersom män ’är sådana’.”

Förändra verkligheten!

Denna unkna syn på våldtäkt (därmed på könen och på sexualiteten) är skamlig för ett Sverige som brukar kalla sig jämställt. Kvinnan som blir våldtagen och sedan misstänkliggjord möter utan tvekan en verklighet av könsförtryck.

Förändra den verkligheten! Över 50 000 läsare av Aftonbladet kräver att lagen måste ändras. De har rätt. Det är hög tid att ändra den lag som i dag påstår att flickor och kvinnor som ”försatt sig i vanmakt” inte kan våldtas. Så länge lagarna sanktionerar skuldbeläggningen av våldtagna kvinnor är vårt samhälle lika kallt som kvinnofientligt.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!