ÅSIKT

Aftonbladets läsare säger nej till kriget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Jag har under mina 13 år i branschen aldrig sett maken till reaktion. Läsarna översköljer oss med kommentarer angående Nej till kriget-ledaren i onsdags. Nittiofem procent är positiva, några är tveksamma och ett fåtal skäller ut oss.

"Fantastisk ledare!!! Blir så oerhört glad", hälsar Rawa.

"Jag är så innerligt ledsen och besviken över de flesta massmediernas flata och undvikande hållning. Likaså över regeringens fega inställning", skriver Sven-Olof och kallar Aftonbladets ledarsida ett ljus i mörkret.

Medan Björn däremot kallar oss naiva. Han får stöd av en aggressiv herre som rubricerar sitt brev "Ja till Krig" och skriver att "USA är dom enda som tar ansvar för en fri värld när Europa som vanligt stoppar huvudet i sanden".

"Jag känner vanmakt när jag ser hur Bush hetsar till ett krig... Jag känner också vanmakt när jag tänker på att pojkar i mina barns åldrar kan få rycka ut i krig för att lemlästas eller dö", skriver Lillemor.

"Bra rutet!", hälsar Erna-Britt.

"Den svenska regeringens tystnad är anmärkningsvärd", skriver Gunnar Westberg från Läkare mot kärnvapen och hänvisar till att USA sagt sig berett att använda kärnvapen i ett krig mot Irak.

"Jag läser Aftonbladet varje dag tack vare ert motstånd till Krig mot Irak", skriver Kjell, en "sann fredsvän".

Mer bekymrad är en yrkesofficer som anklagar mig för att vara "en person med högst begränsade militära kunskaper", vilket han kan ha rätt i. Dock förbehåller jag mig rätten att diskutera och kritisera krigets logik.

"ALDRIG tidigare har saknaden efter Olof Palme varit större än just nu !", skriver Karl och får medhåll av många läsare.

"Det är så skönt att det i alla fall finns en stor pressröst som vågar kritisera USA:s krigsplaner", skriver Malvin.

"Tänkte bara säga att människor som du gör mig väldigt stolt att vara socialdemokrat!", hälsar Pär.

"Jag kommer från Latinamerika och min kontinent är ett levande bevis på USA:s gärningar. Efter Olof Palmes död har den svenska rösten emot imperiets våldshandlingar tystnat. Jag (och säkert många andra också) är oerhört glada att den största socialdemokratiska tidningen i Sverige ställer sig klart emot kriget", meddelar Sergio.

"Hej, tack för den ledaren. Jag är själv DN-prenumerant och börjar bli jäkligt trött på det sätt deras ledarsida argumenterar till stöd för ett krig", skriver Thomas.

"Tidningen Aftonbladet steg i aktning (om än från en låg nivå) efter din ledare", skriver Håkan som inte tycks vara någon kvällstidningsvän.

Max anser dock att Sverige inte bör ha något att säga till om i Irak-frågan. "Det är en sak mellan USA och Irak".

"Nej till krig är det enda rätta!", jublar Pia.

Så där håller det på. Ännu, när detta skrivs, strömmar åsikterna in via mejlen.

I onsdags kväll debatterade jag Irakkrisen med kabinettsekreterare Hans Dahlgren och folkrättsprofessorn Ove Bring. Det kom så mycket folk att arrangörerna fick byta lokal till den stora aulan i ABF-huset.

Opinionen mot krigsvansinnet växer.

Kanske har freden ändå en chans?

Politisk chefredaktör , Helle Klein

ARTIKELN HANDLAR OM