Ridån går ner för Alliansen

Reporter: Ingvar Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt planen ska Alliansen återuppstå om tre år. Den stora frågan i kväll är om den planen ska fungera.
Enligt planen ska Alliansen återuppstå om tre år. Den stora frågan i kväll är om den planen ska fungera.

SVT annonserar kvällens partiledardebatt i Agenda som ett slags omstart efter “den kanske mest omtumlande perioden i modern svensk politik”.

Sant är i alla att det blir en debatt där en partiledare gör comeback och en annan debut. Jimmie Åkesson är tillbaka efter sin sjukskrivning och Anna Kinberg Batra gör sina första TV-debatt som partiledare. Egentligen skulle hon haft sällskap av den andra debutanten Ebba Busch Thor, men hon födde i går sitt barn aningen tidigare än beräknat.

Upproret mot DÖ

Det är också sant att det blir en debatt i skuggan av höstens budgetkaos och det borgerliga upproret mot decemberöverenskommelsen, DÖ, bland sina kritiker.

Inte minst bland moderata gräsrötter har frustrationen över överenskommelsen de senaste veckorna utvecklats till ett veritabelt uppror mot partiledningen. Det handlar förstås om att många moderater hatar att de förlorat valet och till varje pris vill ha tillbaka en skattesänkarregering.

Att en sådan regering skulle bli beroende av Jimmie Åkesson är ett pris man uppenbart är beredd att betala. Sannolikt finns det till och med en och annan moderat lokalpolitiker som skulle uppskatta om Sverigedemokraterna fick ett större inflytande.

Hur går det med BÖ?

Ändå är det inte DÖ som verkligen kommer att prövas i kvällens partiledardebatt. Så snart vårens budgetbehandling är färdigbehandlad är det nämligen dags att ställa frågan hur länge BÖ - Bankerydsöverenskommelsen - ska överleva.

Det var ju hemma hos Göran Hägglund i Bankeryd som Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt bytte blod och formellt bildade sin allians. Och ytterst är det den överrenskommelsen som skapat dagens politiska situation, med vågmästare Åkesson och allt.

Alliansens död?

Och det är Bankerydsöverenskommelsen som gjorde det omöjligt för Stefan Löfven att ens få i gång vettiga samtal om ett blocköverskridande samarbete efter höstens val.

När nu Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor tagit över är alla de ursprungliga alliansledarna borta. Och när de talar om sina partier handlar det om att utveckla den egna politiken och den egna profilen.

Enligt planen ska Alliansen återuppstå om tre år. Den stora frågan i kväll är om den planen ska fungera, eller om vi ser ridån gå ner för alliansen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN