Mejla

Ingvar Persson

Löfvens framtid är full av minor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sundsvall

Våren har kommit till Medelpad, men det är en försiktig vår. Längst vägrenarna in mot Sundsvall växer det tussilago och tittar man noga skiftar björkarna mycket lätt i grönt.

Från Ortvikens pappersbruk stiger röken. En klassisk bild av det producerande Sverige.

Norrland är hemmaplan för Stefan Löfven, och det är första gången en socialdemokratisk partiledare förstamajtalar i Sundsvall. Det gick inte att ta miste på stoltheten när det socialdemokratiska kommunalrådet Peder Björk hälsade statsministern och partiledaren välkommen.

Långt tåg

Demonstrationståget stäckte sig längst hela marschvägen och Stora torget var fyllt av människor när dagens huvudtalare kunde äntra scenen.

Nu blir det investeringar på riktigt, sa Stefan Löfven och försäkrade att det är slut på de senaste årens skattesänkningspolitik. När vårbudgeten så småningom antas av riksdagen blir det möjligt att satsa mer på järnvägen, bostadsbyggande och naturligtvis utbildning.

Och kanske är det just detta som är det viktiga budskapet till väljarna just nu. Sverige har visserligen haft en socialdemokratisk statsminister sedan i höstas, men politiken har stakats ut av oppositionens budget. Det ska ta slut nu.

Dagens nyhet blev en särskild satsning, en nationell samling, mot långtidsarbetslöshet bland unga. Över 85 000 ungdomar mellan 15 och 24 år har varken ett arbete eller en utbildning och finns inte registrerade som arbetssökande. De är helt enkelt utanför, och många blir kvar i det utanförskapet år efter år.

För den här gruppen har den förra regeringens nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga absolut inte haft någon effekt. Däremot har den kostat statskassan 110 miljarder kronor. Löfven kallade politiken för svindleri.

Vardag igen

På måndag är det vardag igen. Oppositionens svar på vårbudgeten ska vara inlämnade på måndag, och decemberöverenskommelsen har inte förändrat det parlamentariska läget. Framtiden för Löfven och hans ministrar är fortfarande fullt av minor.

Men just i dag och just i Sundsvall kändes det avlägset. En socialdemokratisk statsminister och partiledare höll tal på första maj.

Och mötesdeltagarna på Stora torget tyckte att ordningen återställts.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN