Mejla

Anders Lindberg

USA skuld till Iraks skärseld

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Både Bush och Obama har ansvar för terroristernas framgångar

George W Bush klev upp i talarstolen på hangarfartyget USS Abraham Lincoln för sitt stora TV-tal till nationen.

Vädret var strålande den 1 maj 2003 när president George W Bush klev upp i talarstolen på hangarfartyget USS Abraham Lincoln för sitt stora TV-tal till nationen.

”Mission accomplished”, stod skrivet på en enorm banderoll i blått, vitt och rött på fartygets kontrolltorn, ”uppdraget slutfört”.

Sen gick allt åt skogen.

Mot Bagdad

De senaste månaderna har vi sett hur sunniextremister, och särskilt gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis under ledning av Abu Bakr al-Baghdadi, tagit kontroll över allt mer av landet. I juni intog Isis staden Mosul i norra Irak och har nu siktet inställt på huvudstaden Bagdad. Iraks shiadominerade regering framstår som maktlös.

Isis är som en mer extrem version av Al Qaida, som de ursprungligen samarbetade med. De finansierar sin verksamhet delvis genom att kidnappa journalister och har gjort sig skyldiga till mord på civila, tortyr och terror. Enligt Human Rights Watch utgör en del av gruppens aktiviteter förmodligen brott mot mänskligheten.

USA:s invasion

USA invaderade Irak i mars 2003 efter en kampanj av lögner om att landet utvecklade kärnvapen och att diktatorn Saddam Hussein hade kopplingar till terrorgruppen Al Qaida. George W Bush behandlade folkrätten och FN:s säkerhetsråd med samma förakt som Vladimir Putin gör idag.

Iraks ägde på pappret en imponerande krigsmakt men hade inte mycket att sätta emot den fulla kraften hos världens enda kvarvarande supermakt. Efter kriget avvecklade USA Iraks väpnade styrkor och lämnade i praktiken både ett militärt tomrum och en stor grupp militärt utbildade unga män utan arbete. Det skulle visa sig ödesdigert.

Att vinna ett krig är en sak, att säkra freden är något helt annat.

Obamas kampanj

Redan 2004 skakade nya självmordsattentat, bombdåd och attacker de amerikanska trupperna.

2007 nådde våldet nya höjder och USA tvingades utöka sin ockupationsmakt till 170 000 man. Vid det laget hade USA:s väljare tröttnat och Barack Obama kunde bygga sin presidentvalskampanj på löften att ta hem USA:s trupper.

USA:s plan blev att utbilda Iraks arme och sedan dra sig tillbaka. Det såg bra ut på pappret men det är dessa USA-utbildade soldater som ny flyr hals över huvud inför Isis framfart.

Skördar storm

Både George W Bush och Barack Obama är medskyldiga till den strategiska katastrof som nu utspelar sig i Irak. Någon enkel lösning är svår att se, förmodligen står inbördeskrig för dörren.

USA sådde vind, nu får världen skörda storm. Och mitt i detta finns miljontals helt vanliga civila irakier.

Vi var många som protesterade vid USA:s invasion av Irak. I Stockholm demonstrerade tiotusentals människor tillsammans med miljontals andra i över 600 städer världen över.

Det är kanske oförskämt att påpeka det just nu, men vad var det vi sa?

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM