ÅSIKT

Snälla Annie Lööf, nu vill vi ha jullov

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Illustration: PAUL WALLANDER

2 DECEMBER 2014. Budgetomröstningen

Jag vet inte om ni har märkt det, men det är jul ganska snart.

I dag lämnar Sverigedemokraterna besked om de tänker bli svensk politiks rättshaverister genom att tillsammans med Alliansen rösta ner regeringens ­budget.

Det är ett viktigt besked, med potential att förändra bilden av både SD och Alliansen.

Det kan verka chockerande men de flesta människor funderar inte i dessa dagar på scenarier för extraval, ändringsbudgetar och bordlagda omröstningar i riksdagen. De bakar till skolans lussefika och stressar upp sig över julklappsinköp.

Om det är något strategi­arbete man ägnar sig åt så är det hur de värsta familje­konflikterna ska kunna undvikas i helgerna eller hur den där akuta julångestklumpen i magen ska kunna motarbetas.

Kort sagt: folk tycker att valet är över sen länge.

Det var första advent i helgen, så det var troligen inte så många som lyssnade på Ekots lördagsintervju med Annie Lööf. Men hon fick frågan minst fem gånger: Vad gör ni om regeringens budget faktiskt faller? Vad vill du då? Vad har ni för plan?

Lööf vägrade att svara. Hon gömde sig bakom sina talepunkter: Stefan Löfven är statsminister, det är hans ansvar att styra riket.

Jo, ja, vi vet.

Det var inte heller det som frågan handlade om utan vad planen är för vad som händer sen. 

I går kom Novus med en opinionsundersökning som visade att 34 procent av väljarna vill att SD röstar så att regeringens budget faller.

34 procent.

Det är inget vidare väljarunderlag för en borgerlig ­minoritetsregering. Bland ­alliansväljarna är det en knapp majoritet, 51 procent, som hoppas på kaos.

Det är som att Alliansen har glömt en viktig sak i all upphetsning och blodvittring. Nämligen väljarna.

I går kom även SCB:s stora opinionsundersökning. Den visar att det är stiltje i opinionen. Om något har de rödgröna partierna stärkt sin ställning sedan valet.

Undersökningen sätter ljuset på problemet med Alliansens och SD:s strategi.

En överväldigande majoritet av svenska folket röstade nej tack till att högern ensamma skulle fortsätta styra landet.

De ville inte ha en dålig a-kassa, fortsatt sänkta skatter, en ojämlik skola och vinster i välfärden. De ville inte ha fortsatt blockpolitik.

Det resultatet har inte ändrats.

Väljarna tycker helt enkelt fort­farande att ­Moderaterna förlorade valet och att det är ­rimligt att Stefan Löfven blev statsminister och att resten är upp till politikerna att fixa.

Om Alliansen och SD på riktigt ställer till kaos i riksdagen så kommer väljarna motvilligt att tvingas upp ur julefriden. Frågan då är vem de lastar för den uppkomna situationen.

Stefan Löfven, som stått med utsträckt hand i två års tid. Som närmat sig gränsen till förnedring och självutplåning i sina envisa, lågmälda propåer om samarbete.

Eller Annie Lööf & company som gång på gång och i allt högre tonläge avvisat alla inviter samtidigt som de vrålar att Stefan Löfven måste hitta någon att samarbeta med.

Svenska väljare gillar inte kaos. Svenska väljare gillar samarbete, kompromisser, ordning och reda. De vill rösta i val och att politikerna sedan gör sitt jobb. Så att det går att griljera skinka och dekorera pepparkakshus i lugn och ro.

Kom igen nu, snälla SD och ­Alliansen. Vi förstår hur ni tänkte, med det här har faktiskt gått för långt.

De flesta av oss vill faktiskt bara ha jullov nu.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM