Mejla

Anders Lindberg

Polisen borde gripa nazister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bild från tidigare nazistdemonstration med Svenskarnas parti.
Foto: TT
Bild från tidigare nazistdemonstration med Svenskarnas parti.

30 AUGUSTI 2014. NAZISTER.

I dag ska nazistiska Svenskarnas parti demonstrera i Stockholm. De har tillstånd och polisbeskydd.

I Sverige tolkas nämligen lagen så att en nazist som uppträder som nazist begår brottet hets mot folkgrupp. Men tio nazister som uppträder som nazister är en grundlags­skyddad sammankomst.

Detta är i grunden ganska märkligt. Att bära nazist­symboler från Tredje riket är ett brott. Men lagen tillämpas inte.

Misstänks för mordförsök

Svenskarnas partis symbol, den så kallade ”skräckhjälmen” är sammansatt av fyra ”livs­runor” eller ”dödsrunor” och Svenska motståndsrörelsens symbol är en ”Tyrruna”. Dessa runor är symboler knutna till SS, den organisation som på Adolf Hitlers uppdrag utförde Förintelsen och administrerade koncentrationslägren.

Det borde inte vara en gråzon. Ändå lät polisen Svenska motståndsrörelsen marschera i militär formation med sina symboler och sköldar genom Stockholm på minnesdagen av kristallnatten.

Det var Svenska motståndsrörelsen som attackerade den fredliga antirasistiska mani­festationen i Kärrtorp och medlemmar i Svenskarnas parti misstänks för mordförsöken på flera feminister i Malmö i mars i år vid internationella kvinnodagen.

Det är som om vi glömt hela 1900-talets historia, som om gaskamrarna, exekutionsplutonerna och det organiserade hatet aldrig funnits.

Men den historien är inte längre bort än 70 år, det finns fortfarande människor som själva var där, som minns. De lagar vi har kring hatbrott och om hets mot olika grupper har stiftats för att det aldrig ska inträffa igen.

Det är denna juridiska skyddsvall polisen monterar ner genom att de inte ingrep mot Svenska motståndsrörelsens demonstration eller när de lät Svenskarnas parti marschera på förstamaj i Jönköping.

Efter 11 september 2001 prioriterade polisen ner arbetet mot hatbrott. I stället började man bevaka islamistiska grupper. År 2007 togs den särskilda prioritering av hatbrott som tidigare funnits i polisens regleringsbrev bort.

Borde inte få tillstånd

Om Svenskarnas parti kan misstänkas för att förbereda sig för att begå brott och agera som nazister borde de inte få demonstrationstillstånd.

Om de ändå agerar som nazister, i retorik, symboler eller uppträdande bör polisen gripa dem. Enligt polislagen är polisen faktiskt skyldiga att ingripa när de ser brott begås.

Det borde även tillämpas på nazisterna.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN