Mejla

Daniel Swedin

Ett manifest för ökad otrygghet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LASSE ALLARD
I dag presenterade alliansen sitt valmanifest.

Att återvända till Nacka är förstås något av ett vågspel för de borgerliga partiledarna. Det var ju här som alliansen höll sitt famösa konvent i början av sommaren, det var ju här de valde att framställa sig själva som discodansande pajsare.

Och det är här de i dag presenterade sitt nya valmanifest.

Inga ballonger, inget discodunk och ingen buggande Eskil Erlandsson.

Nu är det dystra miner och svåra tider som väntar, om man får tro Fredrik Reinfeldt.

Klyftorna växer

Strategins känns lånad från den socialdemokratiska valrörelsen 2006: Lova att jobben kommer, skräms med att oppositionen är hemsk och lova så lite som möjligt.

Frågan är om det imponerar på någon.

Över 400 000 svenskar är arbetslösa, akut- och förlossningsvården är i kris, ungdomsarbetslösheten är rekordhög, i skolan blir klassbakgrund allt viktigare för ens resultat. Till detta kan vi lägga bostadsbrist, usel ­a-kassa, socialförsäkringar i strykklass och växande klyftor.

Det finns att göra, men det blir inga reformer för att få Sverige på fötter.

Fredrik Reinfeldt säger att det inte blir några skattesänkningar - i alla fall inga ofinansierade. Värt att påminna om är att regeringen tidigare lånat flera miljarder för att kunna sänka bland annat bankernas skatter, så det löftet kan vi nog ta lätt på. Däremot ska fordonsskatten och skatten på cigarreter och snus höjas. Skatten för pensionärer ska däremot inte sänkas.

Det ska bli möjligt att bo i hälsovådligt buller. I en allt oroligare värld får försvaret bara felräkningspengar och man drar ned på internationella insatser. Barnen ska få betyg från årskurs fyra och man lovar att vi ska ligga i tio i topp i PISA om Jan Björklund bara får några år till att styra och ställa.

Ihålig retorik

Satsningar på skolan - bland annat fler lärare och tioårig grundskola - är manifestets största utgiftspost men det är pyttepengar i jämförelse med de massiva skattesänkningar som genomförts under åtta år.

Den införda rabatten för att anställa ungdomar som fyllt 25 år ska slopas. Liknande förslag från S, V och MP har tidigare mötts med påståenden om att mängder av unga kommer att göras arbetslösa. Ihåligheten i den retoriken blir plötsligt påtaglig.

Det ska dessutom vara möjligt att provanställa människor i ett helt år. En provanställning kan sägas upp när som helst, utan att arbetsgivaren behöver motivera varför och utan att man kan få sin uppsägning prövad rättsligt.

A-kassan, socialförsäkringarna och sjukersättningen nämns knappt alls och kommer definitivt inte få några nya pengar.

"Allt hänger ihop", inskärpte socialminister Göran Hägglund (KD) vid pressträffen i Nacka.

Man får hålla med honom. I det 126 sidor långa manifestet får vi knappt några nyheter om vad den borgerliga alliansen egentligen vill, men inriktningen är tydlig: fler kommer ha skäl att känna sig otrygga om den här regeringen får regera vidare.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM